Heroj za njegu kože - Bakuchiol

Heroj za njegu kože - Bakuchiol

Idealan za anti aging njegu i kod akni

Bakuchiol - što je to zapravo?

U svijetu njege kože, svi pričaju o bakuchiolu i predstavljaju ga kao trendovski sastojak u njezi kože. Riječ je o aktivnom sastojku koji se dobiva iz lišća i sjemena biljke Psoralea corylifolia – također poznate kao smolna djeteline. Jednogodišnja biljka porijeklom je iz Indije i Šri Lanke, gdje naraste 50-90 cm visoko i ima prilično blijedoljubičaste cvjetove u kratkim, kompaktnim, naizmjeničnim metlicama. Njegovo ime Bakuchiol dolazi od sanskrtskog naziva za biljku: Bakuchi ili Babchi.

Psoralea corylifolia se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini u Kini i Indiji. Biljka sadrži brojne fitokemikalije, uključujući flavonoide, kumarine i meroterpene. Bakuchiol je također snažan antioksidans koji štiti kožu od onečišćenja i slobodnih radikala.

Prednosti Bakuchiola u njezi kože

Zahvaljujući svom sastavu, Bakuchiol se smatra pravom, nježnom i prirodnom alternativom retinolu. To je funkcionalni analog koji otključava putove koji inače samo aktiviraju retinoide, čak i ako nije sam retinoid. Najbolje od svega, iako djeluje na posebno sličan način, ne uzrokuje probleme koje sa sobom nosi retinol.

Kao sintetička, ali iznimno učinkovita verzija vitamina A, retinoidi nude brojne prednosti u njezi protiv starenja, no treba ih koristitis oprezom. Često nisu prikladni za osjetljive tipove kože, često izazivaju iritaciju i pojačavaju fotoosjetljivost, što zauzvrat može dovesti do fototoksične reakcije na koži.

Bakuchiol je, za razliku od retinola, prirodan, relativno mlad aktivni sastojak za njegu kože, ali nudi iste prednosti bez poznatih nedostataka retinola.

Preporučuje se kod:

  • Hiperpigmentacija - također prirodne pojave povezana sa svjetlom
  • Bora i finih linija
  • Gubitka elastičnosti i teksture
  • Umorne, blijede kože
  • Akni

Iznad svega, dobra podnošljivost - također i osjetljive kože - čini Bakuchiol tako zanimljivim za njegu kože. Osim toga, nije fotosenzibiliziran kao njegov sintetički rođak. Unatoč tome - a to nikako ne smije ostati nespomenuto u ovom trenutku - savjetujemo da ne izlazite van bez zaštite od sunca. Pokazalo se da UVA zračenje potiče starenje kože i može uzrokovati oštećenja od sunca – samo iz tog razloga zaštita od sunca uvijek bi trebala biti dio svakodnevne jutarnje rutine, bez obzira na to koji se sastojci za njegu koriste.

Osim toga, Bakuchiol ima dobru fotostabilnost, što znači da aktivni sastojak ne gubi na djelotvornosti niti se raspada pod djelovanjem UV zračenja. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, aktivni sastojak također štiti kožu od slobodnih radikala.

Također se dobro podnosi s drugim aktivnim sastojcima, zbog čega praktički nema ograničenja u istodobnoj uporabi drugih kozmetičkih aktivnih sastojaka. Preporučljivo je samo ne koristiti enzimske ili kisele pilinge tijekom njege Bakuchiolom, jer to može dovesti do neželjene fotoosjetljivosti kože.

Ekstrakt iz Psoralea corylifolia pospješuje integritet ekstracelularnog matriksa i time osigurava povećanu debljinu kože kroz čvršće vezivno tkivo, jer se stimulira sinteza kolagena. Istovremeno se pospješuje regeneracija gornjih slojeva kože, što osigurava novi sjaj i ujednačenost. Na taj način se smanjuju pigmentne mrlje, a cijeli ten djeluje čvršće i svježije.

No, Bakuchiol se također koristi za akne i ozbiljna je konkurencija provjerenoj salicilnoj kiselini. Aktivni sastojak ima dobrobiti u sva četiri koraka procesa stvaranja akni: minimizira nakupljanje komedogenih sastojaka u porama, sprječava prekomjernu proizvodnju sebuma, ima protuupalna svojstva i ima pozitivan učinak na pigmentaciju uzrokovanu upalom.

Bakuchiol u beauty rutini

Budući da svaka rutina njege kože u cijelosti može biti dobra samo kao dnevna rutina ljepote, nježno, ali temeljito čišćenje i dobra zaštita od UV zračenja su neophodni! Bakuchiol se uglavnom koristi u obliku seruma kao dodatna njega i može se koristiti kao međukorak nakon čišćenja i prije dnevne hidratantne kreme. Ako ne želite trošiti toliko vremena na različite korake njege, možete umiješati nekoliko kapi Bakuchiol seruma u količinu dnevne ili noćne kreme koja se obično koristi. Ne zaboravite kremu za sunčanje ujutro, kako bi vaša koža ostala lijepa!