Savjeti za njegu kože kod bavljenja sportom

Sport je zdrav. Ali on i opterećuje kožu. Ovdje možete naći nekoliko savjeta, kako spriječiti iritaciju kože tijekom bavljenja sportom.

Sport je, u osnovi, uvijek super. Nije samo zdrav, već i koži čini dobro. Opskrbljuje ju kisikom, jača ju i pomaže u prokrvljenosti kože. Međutim sport može dovesti i do iritacija kože. Uzroci iritacija su različiti, ali može ih se spriječiti.

Zašto dolazi do iritacija

Koža se oštećuje znojenjem. Putem znojenja koža gubi mnoge minerale i soli. Postaje osjetljivija. Osim toga, u znoju se nalaze i mnoge štetne tvari koje tijelo odbacuje. Ako se znoj i te štetne tvari ne otklone, dolazi do iritacije kože.

Ovisno o vrsti sporta, dolazi i do specifičnih razloga iritacije.  Ako dugo trčite, tada zbog trenja dolazi do oštećenja bradavica i pazuha, a i sunce čini svoje; kod plivanja klorirana voda jako isušuje kožu. Potrebno je dakle i te faktore uzeti u obzir.

Njega kože prije i tijekom sportskih aktivnosti

  • Prije plivanja dobro je na tijelo nanijeti kremu. Hidratantna krema štiti od klora i sprječava iritacije.

  • Ukoliko ste na svježem zraku, na trčanju ili vožnji biciklom, koristite, ovisno o godišnjem dobu, odgovarajuću zaštitu za kožu. Zimi zaštitite svoju kožu od hladnoće pomoću hidratantnih krema. Ljeti obavezno koristite kremu za sunčanje. Imajte na umu da pamuk vrlo slabo štiti od UV zraka. Potrebna je dodatna zaštita od sunca. Osim toga, možete nositi i funkcijsku (prozračnu) odjeću. Ona štiti od sunca i brine za optimalno prozračivanje kože.

Najbolja njega kože nakon sporta

  • Prvo je važno da odredite svoj tip kože i odaberete odgovarajući proizvod za njegu.

  • Kod tuširanja nakon sportske aktivnosti najbolja je mlaka voda. Pretopla voda isušuje kožu, a prehladna voda opterećuje kožu, i ona se opet počinje znojiti. Ali primjena hladne vode na kraju tuširanja ne šteti već oživljuje krvotok.

  • Redovito se tuširajte. Međutim, samo voda nije dovoljna da se uklone sve štetne tvari iz kože. Ostaci klora se posebno teško otklanjaju. Najbolje je upotrijebiti gel za tuširanje s pH-vrijednosti od 5,5. Ta vrijednost odgovara pH-vrijednosti kože i najmanje ju opterećuje. Nemojte se prečesto tuširati. To oslabljuje prirodni zaštitni sloj kože.

  • Dobro se obrišite. Ako koža ostane vlažna, to će dodatno dovesti do njenog isušivanja.

  • Uzmite veću količinu tekućine nakon sporta, tako da se izgubljena tekućina i minerali opet nadoknade.

  • Odličan proizvod za njegu nakon sporta je aloe vera gel. On intenzivno hidratizira, njeguje tako da ne ostavlja osjećaj masnoće i izvanredan je proizvod za njegu kože nakon izlaganja suncu.