Prirodno čišćenje Vašeg tapeciranog namještaja

Prirodno čišćenje Vašeg tapeciranog namještaja

Koliko vremena provodimo na kauču? Ako bolje razmislimo, to je dosta. Koristimo ih u raznim prilikama: kada prijatelji dođu na kavu, kada se počastimo grickalicama ispred TV-a ili kada jedemo omiljeni čips (koji se mrvi na sve strane) dok gledamo film... Koliko god kauč bio otporan na prljavštinu, u nekom trenutku ga moramo očistiti, ali najčešće nije moguće skinuti presvlake. Zato evo nekoliko savjeta za prirodno održavanje kauča čistim.

Prvi korak je temeljito usisavanje svakog kutka i pukotine, uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca, mrvica i svega ostalog što bi moglo biti zalijepljeno za vlakna.

U drugom koraku proizvodi se sredstvo za čišćenje. Da biste to učinili, uzmite kantu mlake vode (cca. 2 litre) i dodajte sok od cijelog limuna i dvije žlice sode bikarbone u prahu. Sada njime natopite čistu krpu od mikrovlakana i testirajte postojanost boje na skrivenom mjestu, primjerice na naslonu kauča. Soda bikarbona otapa mrlje, a limun dezinficira i uklanja grinje. Posljednje brisanje drugom čistom krpom nakapanom uljem čajevca ili eukaliptusa također će držati podalje dosadne zvijeri.

Ovo se odnosi na sofe s presvlakama od tkanine ili tekstila... a što je s umjetnom kožom? Iako su kožne i umjetne kožne sofe sklonije habanju, obično ih je lakše čistiti jer nemaju vlakna koja mogu zadržati mrlje. Kauč ​​također vrijedi dobro usisati, a zatim ga obrisati vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu. Nakon toga pripremite otopinu bijelog octa i vode (1/2 čaše octa na 1 litru vode) i njome navlažite krpu kojom ćete dobro istrljati cijeli kauč. I ovdje na kraju kauč možete prebrisati krpom koju ste poškropili uljem eukaliptusa ili čajevca.

Ne zaboravite da je čišćenje kaučeva važno za sprječavanje alergija, pogotovo ako su djeca u kući!

Posjetite i web stranicu Ecosplendo i otkrijte brojne ekološke proizvode i sredstva za čišćenje vašeg doma!