Dječja koža i sunce: nije dobra kombinacija

Sunce i dječja koža nisu prijatelji. Oni to nikada nisu bili i nikada neće. Koliko je Sunce važno za život na zemlji, toliko je opasno za osjetljivu dječju kožu. U sljedećem članku predstavljamo vam najbolje savjete o tome kako učinkovito zaštititi mališane od sunca.

Posebice mala djeca u načelu ne bi trebala boraviti na suncu. Razlog je jednostavan. Dječja koža ima drugačiju strukturu kože od kože odraslih, jer se još uvijek nalaze u razvoju:

Dječja koža ima slabije razvijenu samozaštitu. Uz to tanja je i osjetljivija. Kada koža odraslih osoba dođe u kontakt sa sunčevim zrakama, proizvodi melanin; u ljeti koža dobiva tamniju boju i do određene je mjere zaštićena od UV zračenja. Međutim, dječja koža proizvodi melanin samo u vrlo malim količinama, zbog čega se ne javlja zaštitni učinak. Osim toga, zaštitni kiselinski plašt kože djece još nije u potpunosti sazrio i aktivnost žlijezda lojnica je vrlo slaba.  Djeca zbog svih ovih činjenica ne mogu dobro tolerirati sunce i zato ih je potrebno zaštititi.

Pravila koja je potrebno poštivati

Djeca do godine dana života ili mlađa, ne smiju se izlagati jakom suncu. Potrebno je osigurati dovoljno hladovine. Suncobran je veoma dobra investicija.

Već i zaštitni faktor 30 odbija otprilike 95 posto UVB zračenja. To znači da kreme za sunčanje s većim zaštitnim faktorom štite kožu tek u neznatno većem postotku. Važno je da djecu redovito, po mogućnosti svaka dva sata namažemo kremom za sunčanje. To sprječava da sredstva izgube učinak.

U podne, djeca ne bi trebala biti na suncu,  već isključivo u hladu. U razdoblju od 11 do 15 sati, Sunčevo zračenje je najintenzivnije.

Odjeća je najučinkovitija zaštita. Najbolji su odjevni predmeti koje su prozračne i imaju ugrađenu zaštitu od sunca. Ako to nije slučaj, djecu bi trebalo namazati kremom mada su obučena.

Veoma je važna i zaštita glave. Nošenje šešira pruža zaštitu od opeklina i sunčanice. Kako bi mališani voljeli nositi razna pokrivala za glavu potrebno ih je uključiti u kupnju i dopustiti im da sami odaberu. Važno je samo da postoji široki obod, kako bi vrat i lice bili zaštićeni.

Sunčane naočale su dobra ideja. Kod intenzivnog sunčevog zračenja oči se naprežu i može doći do oštećenja. Oči počinju peći i može doći do upala.

S kremama za sunčanje ne smije se štedjeti. Bolje je staviti previše kreme nego riskirati opekline. Nadalje, potrebno je pripaziti da djeca nisu predugo na suncu. Nakon  otprilike  ⅔ vremena koje im zaštita pruža, potrebno ih je, za svaki slučaj, vratiti u sjenu. Također, ne zaboravite da je krema za sunčanje ne počinje odmah djelovati. Zaštitite sebe i svoju djecu na vrijeme. Da bi sredstva za zaštitu od sunca počela učinkovito djelovati, potrebno oko pola sata.

Ako ste na plaži ili u bazenu, važno je koristiti vodootporne kreme za sunčanje. Ipak, nakon svakog odlaska u vodu potrebno je ponovo nanijeti zaštitnu kremu. Boravljenjem u vodi i brisanjem nakon izlaska gubi se dobar dio kreme za sunčanje.

Kod krema za sunčanje možete izabrati između različitih vrsta filtera. Postoje kemijski i mineralni filteri. Oba imaju svoje prednosti i nedostatke:
kemijski filteri se upijaju u kožu i tamo tvore zaštitni mehanizam. Mineralni filteri ostaju na površini kože i odbijaju sunčevu svjetlost. Kod proizvoda za djecu koja pate od kožnih bolesti kao što su na primjer ekcemi ili alergije, preferiraju se mineralni filteri, koji budući da ne prodiru u kožu, ne iritiraju.

Za mnoge se kemijske filtere sumnja da u tijelu djeluju kao hormoni. Certificirana prirodna kozmetika koristi samo mineralne filtere. Teže ih je utrljati i ostavljaju bijeli trag na koži, koje mnogi smatraju uznemirujućim.  Ali zahvaljujući tome, odmah možete vidjeti ako je krema nanesena svugdje na koži.

I kod mineralnih filtera neka s pitanja ostala otvorena. Često se koriste u obliku nanočestica. Nanočestice su veličine od 1 do 100 nanometara. Jedan nanometar je milijunti dio milimetra.  Jedan nanometar je milijunti dio milimetra. Za usporedbu, ljudska kosa ima debljinu od oko 80.000 nanometara. Prema trenutnim istraživanjima, koja je objavio Znanstveni odbor za zaštitu potrošača Europske komisije, smatra se da je sigurno ako se nanočestice kao filter u proizvodima za zaštitu od sunca koriste u koncentraciji do 25 %  . Nanočestice su, međutim, opasne ako dospiju u pluća. Tamo mogu izazvati upale pluća ili još gore. Dakle, želite li igrati na sigurno, najbolje je koristiti kreme i losione za sunčanje umjesto sprejeva. Od 2013. godine, nanočestice se, kao takve, moraju navesti na popisu sadržaja u svakom proizvodu u koje se nalaze.

Na kraju, još jedan savjet: pobrinite se da vaša djeca uzimaju dovoljno tekućine, kada su aktivni. Uvijek imajte nešto pripremljeno. Najprikladniji su voda, nezaslađen voćni i biljni čajevi i razrijeđeni voćni sokovi.

Ne zaboravite: djeca moraju biti zaštićena od sunca, jer opekline u djetinjstvu uzrokuje najviše štete. Sa svakom opeklinom povećava se rizik od raka kože u kasnijoj dobi.