Depilacija: možemo se riješiti neželjenih dlaka i pomoću prirodne kozmetike

Prije depilacije

Prije depilacije, dobro je kožu pripremiti pomoću pilinga. Tako ćete odstraniti odumrle kožne stanice, a depilacijsko sredstvo će dospjeti u folikule dlačice, dakle na mjesto, gdje ona »ulazi« u kožu. Zato se preporuča blagi piling. Također je dobro koristiti rukavicu za piling ili četku. Tako se odumrla koža detaljnije očisti.
Neposredno prije depilacije koža mora biti suha i bez masnoće. Kremu nanesite nakon depilacije.

Depilacija pomoću voska

Prirodni kozmetički proizvodi s voskom odlikuju se prirodnom recepturom bez parabena, kemijskih konzervansa i bojila. To ih čini posebno laganim za kožu.

Postoje različite vrste proizvoda koje se mogu koristiti. Tu je klasični vosak u posudi. On se prvo zagrije i nanese na kožu. Na to se stavi pamučna trakica koja se zatim mora naglo povući u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Ovaj klasični vosak potječe iz Orijenta i kao glavne sastojke sadrži šećer i limunsku kiselinu.

Nadalje, postoje i trakice s hladnim voskom. One su posebno pripremljene za određene dijelove tijela kao što su lice, pazuha i bikini zone te tijelo. Funkcioniraju vrlo jednostavno: Trakice se ugriju među dlanovima, odlijepe, stave na kožu i malo pritisnu dlanovima. Zatim se brzim pokretom povuku suprotno od smjera rasta dlačica.

Možete probati i roll-oo vosak ili vosak u tubi, koji su zbog svoje preciznosti idealni za obrve i područje iznad usnice.

Nakon depilacije

Vrlo je važno da koža nakon depilacije primi odgovarajuću njegu. Najbolje je upotrijebiti hidratantne losione i ulja. Oni će kožu održati mekom, smiriti je i spriječiti iritaciju.

Nažalost, kod ovog načina depilacije uvijek može doći do uraslih dlačica. To se ne može spriječiti. Nakon pilinga nemojte koristiti masne kreme. One začepljuju kanale dlačica, što dovodi do poremećaja njihovog rasta. Da se pore ne bi začepile ljuskavim dijelovima kože, potrebno je tjedan dana nakon depilacije redovito vršiti piling kože. I na kraju, postoje i posebna sredstva, koja se mogu koristiti kod već uraslih dlačica.

Da bi dulje vrijeme uživali u glatkoj koži, možete koristiti sredstva koja sprječavaju rast dlačica. Postoje sredstva za tijelo, ili u obliku dezodoransa. Ona djeluju trostruko: usporavaju rast dlačica, one postaju rjeđe i tanje, te njeguju kožu.

Napomena za muškarce: Dlačice kod muškaraca su drugačije nego kod žena. Imaju veći i jači korijen pa je depilacija pomoću voska, itd. puno bolnija. Brijanje je najjednostavnije. Ako želite dugotrajniji rezultat, morat ćete ipak primijeniti vosak. S vremenom se koža navikne na to i bol je sve manja. Međutim, za to je potrebno vremena, dakle morat ćete biti strpljivi.