Koliko je štetan alkohol u kozmetičkim proizvodima?

Na alkohol u kozmetičkim proizvodima se često kritički promatra. Ali, da li je on zaista štetan ili ima važnu funkciju?

Što je alkohol?

Ne postoji jedan alkohol. Ovim se pojmom naziva skupina tekućina. Najčešće se time misli na etanol. Alkohol se proizvodi fermentacijom šećera ili škrobom bogate biomase.

Svojstva alkohola u kozmetici

Danas alkohol možemo pronaći u raznim proizvodima, tako i u brojnim kozmetičkim proizvodima , kao što su kreme za tijelo, losioni, boje za kosu, losioni poslije brijanja ili parfemi. Razlog za to su njegova svojstava. On:

  • ima baktericidno djelovanje,
  • otapa masnoće,
  • služi kao konzervans i štiti od kontaminacije,
  • smanjuje upalu,
  • ima dezodorirajući učinak,
  • služi kao otapalo kako bi se dobile u vodi netopljive tvari iz biljaka kao na primjer hlapiva eterična ulja.

Da li je alkohol štetan za kožu?

U velikim količinama etanol uništava masni sloj na koži. Osim toga, ima higroskopska svojstva. To znači da etanol privlači vodu i time isušuje kožu i uzrokuje pucanje. Učinak se smanjuje kada se pomiješa s vodom.
Kod proizvoda koji sadrže puno etanola, može se brzo stvoriti začarani krug. S jedne strane koristimo kremu zbog suhe kože. Ta ista krema još više isušuje kože što je razlog zbog kojeg ponovno koristimo kremu, ali koža se i dalje suši....
Odgovor na pitanje da li je alkohol štetan za vašu kožu, ovisi o tome o kojem je alkoholu  u kozmetičkom proizvodu riječ i o kojoj koncentraciji.
Ako je riječ o koncentraciji od 5% ili manje, nema problema.  Alkohol u potpunosti isparava kad se proizvod nanosi na kožu, zbog čega ne može doći do isušivanja kože.  On pak u samom proizvodu djeluje kao konzervans i osigurava da ostane sterilan. To je puno bolje nego da se koriste kemijski konzervansi. Parabeni, na primjer, ostaju cijeli dan na koži, pri čemu ih tijelo apsorbira.

"Dobar" protiv "lošeg" alkohola

Kao što je već spomenuto, postoji mnogo različitih vrsta alkohola. Za kožu je etanol jedna od loših vrsta, jer oštećuje i suši kožu. Često se uz to radi i o denaturiranom alkoholu, koji je pomiješan s omekšivačima (ftalati). To je problem. Korištenje u velikim količinama može dovesti do neplodnosti i šećerne bolesti.
Zatim su tu i dobri masni i voštani alkoholi. Oni se dobivaju iz biljnih masnih kiselina, odnosno iz obnovljivih sirovina. U obliku ne-ionskih tenzida oni su netoksični, vrlo dobri za kožu, odlično se podnose i lako se biorazgradivi. (Za razliku anionskih tenzida koji se dobivaju iz nafte).
Masni i voštani alkoholi su vrlo hranjivi, njegu kožu i smanjuju iritacije. Jedan primjer je masni alkohol iz kokosovog oraha. Ove dobre tvari upotrebljavaju se u kozmetici kao prirodni omekšivači ili sredstva za zgušnjavanje. Imaju samo jedan nedostatak: ne mogu se miješati s vodom. Imena dobrih alkohola su: Behenyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Lanolin Alcohol, Stearyl Alcohol,...

Zaključak

Postoji toliko mnogo različitih alkohola da nije moguće donijeti konačnu odluku. Najbolje je uvijek provjeriti popis sastojaka. Na kojem mjestu je naveden alkohol i o kojoj se vrsti radi? Ako je na primjer alkohol na drugom mjestu, za osobe s osjetljivom kožom bi bilo bolje da potraže drugi proizvod.

Napomena: Na kraju, još jedna informacija. Pojam "bezalkoholni" u kozmetici ne mora značiti "bez alkohola". Prema europskim uredbama o kozmetici, proizvodi koji ne sadrže "loše" alkohole, mogu nositi taj naziv.  Voštani i masni alkohol može na primjer biti naveden kao ekstrakt ili otapalo.