Vrijeme za razmišljanje?!

Vrijeme za razmišljanje?!

Svaka nam godina u vrijeme Božića daje mogućnost da se povučemo u sebe i razmislimo. Tada se možemo smiriti i razmisliti o svojem životu.

Danas, kad se zemlja okreće sve brže i brže, više ne koristimo tu mogućnost. Ne pitamo se, kada smo zadnji put stali i razmislili o svojem životu, jer više nemamo vremena niti postaviti si pitanje, a kamo li razmišljati o odgovoru. Izgleda da svi mi imamo sve manje vremena, ali kako što je Seneka mlađi već u antici zaključio:

„Nije malo vremena koje imamo na raspolaganju, puno je vremena koje ne koristimo.”
Lucius Annaeus Seneca, rimski političar i filozof

Koristim li ja svoje vrijeme?

Da li ste ikada probali isplesti uže od pijeska? To je jednako nemoguće kao i uštedjeti na vremenu. Postoji izreka »štedi vrijeme«, ali to nije istina. Čovjek ima određenu definiranu količinu vremena koja se svakim trenutkom smanjuje i jednom će se potrošiti. Ipak odgađamo stvari koje su nam uistinu važne. Uvijek su neke druge svari važnije – posao, najnovija serija na televiziji ili najnovije objave na društvenim mrežama, dakle, sve aktivnosti koje se brzo zaboravljaju i nemaju smisla – sve su one važnije ili brinemo o stvarima koje bi se mogle dogoditi ili žalimo za izgubljenim prilikama. I o tome ima Seneka nešto za reći:

„Ali najveći gubitak vremena u životu donosi odgađanje. Dajemo da nam današnji dan samo prolazi i krademo sadašnjost jer se oslanjamo na budućnost. Najveća prepreka života je očekivanje koje je usmjereno prema sljedećem danu zbog čega se gubi danas.”
Lucius Annaeus Seneca

Svi se mi ponašamo kad da ćemo zauvijek živjeti. To nije istina i nemamo vremena u nedogled. Zbog toga vrijeme moramo sada koristiti, jer vrijeme koje imamo sada, u ovom trenutku, nikad više nećemo imati. Vrijeme ne možemo nadoknaditi.

Zbog svega je toga izuzetno važno da si redovito postavimo sljedeće pitanje: »Koristim li u ovom trenutku svoje vrijeme ili ga samo uzaludno trošim?« Ako je odgovor ovo drugo, najbolje je da odmah prestanete s tim što radite (gledate televiziju, igrate igrice na kompjuteru, ogovarate druge....) i učinite nešto smislenije; nešto vrijedno našeg vremena.

Što je zbilja važno

Danas smo često zaslijepljeni ispraznošću i trivijalnim stvarima – jedni su opsjednuti novcem i rade bez prestanka; drugi žele što više virtualnih prijatelja i sljedbenika: a neki sami sebi čine život paklom – tako da više ne vidimo važne stvari.

Što me uistinu čini sretnim?

To je teško pitanje, ali vrijedi potražiti odgovor. Kao smrtno biće, što čovjek je, trebao bi raditi stvari koje ga čine sretnim, jer to je ono što je stvarno važno. Radi se o uživanju i u najkraćim trenucima, uživanju u sadašnjosti i sposobnosti da se ne zapletemo u prošlosti ili se izgubimo u budućnosti.
Već i jednostavne stvari, kao što je dugi, smisleni razgovor s prijateljem, prijateljicom o trivijalnosti svakodnevice – kao na primjer najnovije zanimljivosti iz života poznatih ili rezultati jučerašnjih sportskih događaja, mogu donijeti mnogo radosti. Onda smo svoje vrijeme dobro iskoristili, onda svoj život živimo dobro.

Advent je savršeno vrijeme da stanemo i razmislimo o svim ovim stvarima – pod uvjetom da u današnje vrijeme uspijemo sve ostaviti po strani i uzeti si vremena za sebe. To je izazov koji je vrijedan i koji se isplati ako mislimo ozbiljno.
Želimo Vam sretan Božić i želimo da iskoristite ove blagdanske dane i uživate.