Fermentirani sastojci u kozmetici

Fermentirani sastojci u kozmetici

Kada se govori o fermentaciji obično se pojavljuju asocijacije vezane uz hranu. Nije ni čudo, postoje razne fermentirane namirnice. Fermentacija ima važnu ulogu u proizvodnji i očuvanju, bez nje ne bismo imali namirnice kao što su kiseli kupus, miso, čaj i sir - i ne zaboravimo na pivo i vino.

Što je fermentacija?

Fermentacija je tehnički termin za vrenje. U tom procesu organske tvari se transformiraju pomoću raznih gljivica ili bakterija. Pri čemu termin vrenje nije sasvim točan, jer vrenje je samo dio fermentacije. Kod većine fermentacijskih procesa koriste se posebne posude, takozvani fermentatori.

Budućnost kozmetike?

U posljednje vrijeme fermentirani sastojci se također sve više koriste i u kozmetičkim proizvodima. To otvara mnoge nove putove, jer ovisno o tome kako se sirovina dobiva, tako varira i njezin sastav. Prirodne kozmetičke sirovine često imaju širi njegujući učinak od sintetičkih sastojaka upravo zbog njihovog kompleksnog sastava. Biofermentacija biljnih kozmetičkih sirovina podiže ove različite učinke na novu razinu.

Proizvodni postupak

U fermentor prvo dolaze biljne sirovine od bundeve, bambusa ili čilija. Tamo mikroorganizmi pretvaraju ove sirovine u fermente. Kada se to dogodi stvaraju se tvari koje je inače teško ili nemoguće proizvesti. One imaju mnoge pozitivne učinke. Uglavnom se posebno dobro podnose, jer se alergeni proteini putem fermentacije djelomično pretvaraju u nealergene supstance. Fermentirane tvari razvijaju dodatne njegujuće učinke - ovisno o korištenoj sirovini. Osim toga mnogi biljni sastojci postaju dostupni samo kroz proces fermentacije, tako da je bioraspoloživost poboljšana te ih tijelo lakše uzima i apsorbira.

Evo nekoliko primjera:

  • Kokosov ferment proizvodi se od kokosovog mesa. Intenzivno njeguje i pruža bogatu hidrataciju. K tome dolazi i antimikrobni učinak izveden iz fermentacije koji omogućuje ovom prirodnom sastojku da zamijeni sintetske konzervanse.
  • Bundevin ferment zaglađuje i razvija blagi peeling efekt. Njeguje oštećenu kosu i vraća joj zdravi sjaj.
  • Čili ferment sprječava nadraženost kože zahvaljujući fermentaciji i potiče cirkulaciju krvi, što dovodi do bolje apsorpcije aktivnih sastojaka kroz kožu.

U Ecco Verde već imamo nekoliko marki koje nude proizvode s fermentiranim sastojcima, a među njima su:

WHAMISA: Ova marka označava čistu prirodnu kozmetiku organske kvalitete. Dolazi iz Koreje, a ime znači cvijet (Wha), ljepota (Mi) i broj četiri (Sa) za četiri sastojka koji su glavni fokus: cvijeće, voće, sjemenke i korijenje.

100% Pure: američka kozmetička marka također koristi fermentirane sastojke u liniji za njegu. Biofermentirana rižina vodica bogata je vitaminima i enzimima koji njeguju i ujednačavaju ton kože.

Delidea: Talijanski proizvođač oslanja se na fermentirane aktivne sastojke u svojoj liniji Blueberry & Lotus Flower. Ovi biofermenti lotosovog cvijeta imaju svojstva protiv starenja.