SANTE & WWF - zajedno za zaštitu risova

SANTE & WWF - zajedno za zaštitu risova

Za njemačku marku prirodne kozmetike SANTE posebno su važni zaštita prirode i očuvanje biološke raznolikosti. Zbog toga je ova tvrtka tijekom posljednjih nekoliko desetljeća sudjelovala u različitim projektima za zaštitu životinja. Uz strateško partnerstvo s WWF Njemačka, sada se ide korak dalje kako bi se učvrstilo stanište risova u Njemačkoj i kako bi se polako i održivo ponovno naselile ove životinje kojima prijeti izumiranje.

Risovi su rod porodice mačaka i pripadaju malim mačkama. Danas su preostale samo četiri vrste koje žive u sjevernoj hemisferi: euroazijski ris živi na području od Europe do Azije, dok se iberijski ris nalazi samo na Pirinejskom poluotoku; dvije druge vrste risa, kanadski ris i crveni ris, porijeklom su iz Sjeverne Amerike. Životinje su duge samo do 120 centimetara, visine ramena do 70 centimetara, a teške su između 7 i 37 kilograma. Za njih je karakterističan njihov izgled: »zulufi« i šiljaste uši, uglavnom pjegavo krzno i ​​crni vrh repa. Ris može naseljavati različita staništa, ali uglavnom se nalazi u šumama i lovi sisavce, od zečeva i glodavaca do životinja veličine crvenog jelena. Skloništa su im gusto grmlje, pukotine u stijenama ili šuplja debla, gdje ženke risa jednom godišnje legu 2 do 4 mladunca.

Ris je važan za biološku raznolikost i kao lovac na srne i jelene daje znatan doprinos održavanju ekološke ravnoteže u šumama. To također naglašava voditelj projekta WWF-a u Njemačkoj, Moritz Klose. Nažalost, izravna prijetnja risu dolazi od ljudi. Lovci i poljoprivrednici na njih gledaju kao na grabežljivce, ponegdje ih love i zbog krzna, a stanište im je gotovo svugdje strogo ograničeno. Intenzivna poljoprivreda i šumarstvo, izgradnja cesta i željeznica, uporaba rodenticida ili čak psi prijetnja su populaciji risa odnosno otežavaju njihovo širenje.

Trenutno u Njemačkoj živi oko 140 životinja. SANTE podupire projekt WWF-a za dugoročno povećanje broja risova na 300 životinja i jačanje biološke raznolikosti u njemačkim šumama. Istodobno, potrebno je promicati prihvaćanje risa i provoditi odgojno-obrazovne aktivnosti kako bi se ris ponovno naselio u prikladna prirodna područja. Međutim, ove životinje također treba zaštititi. Zbog toga se rad WWF-a usredotočuje na istraživanje njihovih migracijskih kretanja pomoću moderne tehnologije i snažnog preventivnog rada u vezi s krivolovom, jer nažalost ris još uvijek nije prihvaćen od strane stanovništva, posebno poljoprivrednika, stočara i lovaca.

SANTE se želi na vrlo poseban način uključiti u projekt za risove i istovremeno promovirati biološku raznolikost njemačkih šuma: CARE FOR YOU AND THE WORLD!