Mikroplastika – dvostruka opasnost

Plastika, zbog svojih sastojaka, djeluje štetno na okoliš i opasna je za ljude i životinje. Što su plastični dijelovi manji, to je opasnost veća. Takozvana mikroplastika, koja se uglavnom koristi u kozmetici, sada ulazi i u prehrambeni lanac. Učinci na ljude i životinje još uvijek nisu u potpunosti istraženi.

Izraz mikroplastika koristimo za čestice plastike koje su manje od pet milimetara. Jedan od glavnih izvora mikroplastike u okolišu predstavljaju kozmetički proizvodi. U kozmetici se koriste kao granule ili kao vezivo u pilingu, pastama za zube, gelovima za tuširanje, make-up-u. Ne postoji obaveza da se na proizvodu označi korištenje mikroplastike. Potrošači, dakle, veoma teško mogu saznati da li proizvod sadrži ove tvari ili ne.

Osim ovog, primarnog – koji se koristi u kozmetičkoj industriji, postoji i sekundarni oblik mikroplastike. Za ovaj oblik je glavni uzrok ogromna količina otpada, takozvani „otoci smeća“ koji plutaju morima. Vremenski utjecaji, valovi i sunce mogu "razbiti" velike plastične dijelove na mikro čestice.

Jedina je razlika između ove dvije vrste mikroplastike odakle potječe. Obje vrste mogu ostati u moru stoljećima. Plastika sadrži mnoge ftalate i omekšivače, koji mogu djelovati na hormone, mogu biti toksični i kancerogeni. Kao da to nije bilo dovoljno, male plastične čestice djeluju kao magneti za toksine iz okoliša. Na svojoj površini prikupljaju mnoge druge tvari. Koncentracija toksina na plastici je i do sto puta viša nego u okolnim vodama.

Budući da gotovo ne postoji mjesto na zemlji gdje se ne pojavljuje, mikroplastika dospijeva i u prehrambeni lanac. Male morske životinje često zabunom smatraju male komade plastike hranom i jedu ih. Toksini koji tako dospijevaju u životinje se ne izlučuju nego se akumuliraju u njihovom masnom tkivu. Tada veće životinje pojedu te male životinje i td. Tako mikroplastika postepeno dolazi u prehrambene proizvode koji se koriste u ljudskoj prehrani. Ne nalazimo ih samo u ribama. U međuvremenu je mikroplastika otkrivena i u mlijeku, medu, pivu, pa čak i pitkoj vodi.

Razlozi zbog kojih se ova vrsta plastike koristi u kozmetici, su jednostavni. Svestrana je i jeftina. Danas postoji niz biorazgradivih alternativa. Među njima se nalaze i ljuske orašastih plodova, sjemenke grožđa ili minerali, kao što su soli, gline ili krede.
Ako želite pridonijeti smanjenju čestica mikroplastike u prirodi, možete kod kupnje kozmetičkih proizvoda obratiti više pažnje i odabrati proizvode bez tih tvari. U prirodnoj se kozmetici ne smiju koristiti. Osim toga, pomaže i ako izbjegavamo stvaranje plastičnog otpada ili ga pravilno odlažemo kako bi se plastika mogla reciklirati.