Kokosovo ulje - egzotični univerzalni genije

utorak, 14. lipnja 2016

Kokosovo ulje - egzotični univerzalni genije

Kokosovo ulje je svestrano. Ponekad bi mogli pomisliti da nema toga što kokosovo ulje ne može. Mogućnosti primjene su uistinu vrlo raznolike. Osim različitih primjena u kuhinji ovo ulje je odlično i za njegu tijela.

Dobivanje i sastav

Kokosovo ulje je prirodno biljno ulje. Dobiva se tako da se preša mesnati dio kokosovog oraha. Kokosovo ulje se sastoji 99% od zasićenih masnih kiselina vezanih u trigliceride. Mnogi će sada pomisliti: »Zasićene masne kiseline? Pa one su nezdrave.« Barem su tako posljednjih desetljeća ponavljali znanstvenici. U međuvremenu shvatilo se da one nisu tako loše kako se uvijek tvrdilo. Osim količine počelo se, naime, razmišljati i o vrsti zasićenih masnih kiselina, jer one čine jednu zaista veliku grupu. Njoj pripadaju i srednjelančane masne kiseline, kao što su laurinska, kapronska, kaprinska i kaprilna kiselina. Ove masne kiseline su lako probavljive i topive u vodi. Tako dospijevaju putem krvotoka brzo u jetru, gdje služe za dobivanje energije. Četiri gore navedene, srednjelančane kiseline su ono što kokosovom ulju daje izvanredna svojstva. One, naime, čine 60 do 71% kokosovog ulja.

Svojstva srednjelančanih masnih kiselina

Još uvijek nisu sve srednjelančane masne kiseline dobro istražene. Jedna od najpoznatijih, o kojoj se već puno zna, je laurinska kiselina. Kokosovo ulje sadrži veliki udio ove kiseline, a ona ima antibiotski i antivirusni učinak te djeluje protiv gljivica. To znači da laurinska kiselina aktivno djeluje protiv virusa, bakterija, gljivica i protozoa. Osim toga ima i jaka njegujuća svojstva za kožu. Kokosovo ulje hidratizira, štiti kožu od agresivnih otrova iz okoliša te regulira ravnotežu kiselina i baza.

Kokosovo ulje ili kokosova mast - kakva je razlika?

Vjerojatno ste već u supermarketu stajali ispred police i morali odlučiti između kokosovog ulja i kokosove masti. Pritom ste se pitali, kakva je razlika. Odgovor: nema razlike. Radi se samo o dva naziva za jednu te istu stvar. Budući da je točka taljenja i kokosove masti i ulja na 24 stupnjeva, u srednjoj Europi je to većinom čvrsta, kremasta bijela masa koja je označena kao mast. Povisite li temperaturu iznad točke taljenja mast postaje bistro, tekuće ulje.

Kokosovo ulje u kozmetici

Zbog svojih njegujućih svojstava kokosovo ulje se može koristiti za njegu kože i lica kao i za njegu kose. Posebno je interesantno ako preferirate prirodnu kozmetiku (što i činite, jer upravo čitate članak u Ecco Verde beauty blogu) i ako želite izbjeći kemiju. Važno je da kod kupovine pazite da uzmete čisto kokosovo ulje bez dodatka konzervansa. Osim toga ulje ne smije biti rafinirano, dezodorirano, izbijeljeno ili stvrdnuto i najbolje je da dolazi iz kontroliranog biološkog uzgoja.

U sljedećem članku predstavljamo Vam konkretne mogućnosti primjene kokosovog ulja za njegu kože, lica i kose.