25 načina kako smiriti kožu

25 načina kako smiriti kožu

Vaša koža je nepredvidiva? Danas je sve uredu, a sutra se pojavljuje osip? Tada biste trebali pogledati naših 25 savjeta za zdraviju, sretniju kožu.

 1. Mijenjajte svoja sredstva za čišćenje.
  Ne koristite jaka sredstva za čišćenje, alkohol koji isušuje i obavezno izbjegavajte maramice za lice. Sve to zamijenite sa smirujućim, njegujućim sredstvom za čišćenje i vidjet ćete kao će Vaša koža postati čista, ujednačena i blistava.
 2. Vratimo se osnovama
  Ako imamo problematičnu kožu tada dolazimo u iskušenje da se što je više moguće borimo protiv tog problema – koristimo sva sredstva i načine. To je često kontraproduktivno. Vratite se jednostavnom sredstvu koje će koži tako dugo osiguravati vlagu dok se stvari ne smire.
 3. Dobro spavajte
  To je lakše reći nego učiniti, ali kvalitetan san je vrlo važan za zdravu kožu. Naše se kožne stanice za vrijeme sna dvostruko brže obnavljaju i regeneriraju. Na taj način se i nivo stresa može držati pod kontrolom.
 4. Isprobajte dodatno sredstvo s esencijalnim masnim kiselinama
  Esencijalne masne kiseline imaju potentna antiupalna svojstva i mogu pomoći u održavanju ravnoteže hormona. Odlične su za svaku osobu koja ima problema s nečistoćama kože, hormonalnim aknama, ekcemima i slično.
 5. Pišite dnevnik
  Zapišite koje proizvode koristite, što jedete, koliko se krećete i koje promjene na koži primjećujete. Tako možete s vremenom vidjeti obrazac koji se ponavlja – možda osip ipak ovisi o nekom određenom jelu?
 6. Ne bojte se pilinga
  Nježan, redoviti piling podupire obnovu kožnih stanica, uklanja odumrle stanice kože i oslobađa zdravu, svježu kožu.
 7. Nema više »malo ovog – malo onog«
  Vaša koža treba vremena kako bi se navikla na neki novi proizvod. Ako ne dolazi do iritacija, tada trebate svojoj koži dati dva do četiri tjedna vremena da se navikne na novi proizvod. Ako ni tada ne dođe do željenog efekta, tada možete probati nešto novo.
 8. Bez sintetike
  Uobičajeni sintetički materijali, kao npr. fenoksietanol, mogu na osjetljivoj koži izazvati probleme kao što su ekcemi i kontaktni dermatitis.
 9. ...ali pazite također i na prirodne materijale koji iritiraju
  U visokim koncentracijama i prirodni materijali također mogu jako nadražiti kožu. Na primjer previše eteričnog ulja isto iritira kožu.
 10. Često mijenjajte posteljinu
  Prvenstveno se jastučnice i presvlake trebaju često mijenjati. Tako se može smanjiti osip, jer je koža tijekom spavanja manje izložena bakterijama.
 11. Dišite
  Učinkoviti menadžment stresa je moćni alat kako bi se osjetljiva koža držala pod kontrolom. Pokušajte s tehnikama opuštanja, svjesno disanje, joga ili meditacija – ili jednostavno redovita šetnja u prirodi. To pomaže.
 12. Redovite masaže lica
  Masaže lica pomažu kod limfne drenaže i doprinose čvrstoći i sjaju kože – i to u potpunosti bez dodatnih proizvoda. Važno je samo da masaža bude nježna i ne previše stimulativna.
 13. Očistite telefone i kistove za make-up
  Imate često osip na obrazima i to bez nekog vidljivog razloga? Krivac za to mogu biti bakterije koje se stvaraju na zaslonu mobitela ili na kistu za make-up.
 14. Ne preskačite hidratantnu njegu
  I masna koža može biti sklona isušivanju. Koristite laganu hidratantnu kremu koja se brzo upija, i koristite je redovito. S vremenom koža će postati ujednačena.
 15. Izbjegavajte rafinirani šećer i mliječne proizvode
  Neka istraživanja su ukazala na povezanost konzumacije rafiniranog šećera i mliječnih proizvoda s pojavom upalnih oboljenja kože, uključujući akne. Probajte izbjegavati te proizvode i sve zapisujte u svoj dnevnik.
 16. Pronađite svoju pH-ravnotežu
  Važno je održavati osjetljivi kiseli zaštitni sloj kože kako bi ona ostala zdrava. Zato pokušajte izbjegavati proizvode koji smetaju tom zaštitnom sloju.
 17. Uzimajte puno tekućine
  Samo ako uzimate dovoljno tekućine tijelo, a tako i koža, mogu normalno funkcionirati. Trebalo bi uzeti najmanje 1,5 litru dnevno.
 18. Pazite na sebe
  Pokušajte svaki dan učiniti nešto što Vas čini sretnim. Pritom je svejedno o čemu se radi. To može biti opuštajuća kupka, šetnja prirodom ili film. Važno je da Vi u tome uživate.
 19. Smanjite termometar
  Topli zrak ima manje vlage, zbog čega koža brzo postaje suha. Ne radi se o tome da sad morate sjediti u hladnom prostoru, jednostavno da ne bude pretoplo.
 20. Oduprite se potrebi da se počešete
  Kod nečistoća kože ili svrbeži vrlo je jaka potreba da se čovjek počeše. Nažalost je to u ovom slučaju najgore moguće rješenje. Koža je već ionako nadražena pa će se tako još više oštetiti. To otvara vrata infekcijama i upalama.
 21. Koristite protuupalna sredstva
  Potražite prirodna protuupalna sredstva kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža kože. Mnoga takva sredstva također i smiruju kožu – dakle dvije muhe jednim udarcem.
 22. Nemojte se obeshrabriti
  Put do ujednačene, zdrave kože ima svojih stranputica i poteškoća. Nemojte se obeshrabriti zbog padova. Svaki neuspjeh nudi mogućnost da se nešto iz njega nauči i tako postajemo bolje naoružani za daljnji put. Međutim, ne zaboravite da se ne radi o savršenstvu – jer ono ne postoji.
 23. Mijenjajte svoje gelove za tuširanje
  Iznenadna suhoća ili svrbež kože može biti i posljedica pogrešnog gela za tuširanje. Isprobajte različita sredstva. Postoji ono koje je najbolje za Vašu kožu – samo ga morate pronaći.
 24. Hranite svoju kožu
  Ne trebate se bojati ulja. Pravo ulje za lice opskrbit će Vašu kožu s mnogim hranjivim aktivnim tvarima, kao npr. s važnim omega 3 i 6 masnim kiselinama. Na taj način njegujete kožu i ona se obnavlja.
 25. Pitajte za pomoć
  Uvijek postoji stručnjak ili stručnjakinja koji Vam mogu pomoći s Vašim kožnim problemima. Važno je da učinite prvi korak i pitate. Samo tako Vam drugi mogu pomoći.