Sasvim prirodna zaštita od insekata

Sasvim prirodna zaštita od insekata

Ljeto bi moglo biti tako lijepo. Nažalost, svake godine ponovno dolaze bezbrojni rojevi insekata, da bi nam pokvarili raspoloženje i ostavili nas sa svrbežom i crvenim mrljama. S pravom zaštitom protiv insekata možete riješiti taj problem.

Davatelj krvi protiv svoje volje

Većinom ne primjećujete, a onda je prekasno. Insekt je napao, osvježio se našom krvi i otišao, a da mi nismo ni shvatili što se događa. Tek svrbež i crvena koža pokazuju nam gdje je došlo do uboda. Na otvorenom to nam ide na živce, ali stvarno nepodnošljivo postaje kada ovi mučitelji dođu u spavaću sobu. Tada možete zaboraviti na san.

Kako nas pronalaze

Insekti koriste dobro smišljeni sistem u pronalaženju svojih ciljeva. Miris, toplina i vlažna koža igraju pritom važnu ulogu. Osim toga, poznato je da postoje određene stvari koje posebno privlače insekte. Osim gena tu su metabolizam, tjelesna temperatura i bakterije na koži, što se sve očituje u tjelesnom mirisu. Tako je oko 20 posto svih ljudi pravi magnet za insekte. Oni imaju npr. višu tjelesnu temperaturu od prosječne i preko znoja luče višu koncentraciju amonijaka i mliječne kiselina. Ti proizvodi metabolizma magično privlače komarce i druge mučitelje.

Različite vrste insekata

Ubod domaćih insekata je, u principu, bezopasan i uglavnom izaziva lagane alergijske reakcije, svrbež, laganu oteklinu ili crvenilo.

Među najčešće mučitelje u srednjoj Europi ubrajaju se:

-obični komarac. On ima široka krila, crne je boje, a njegov ubod zaboli i izaziva svrbež, crvenilo kože itd.

-obični goveđi obad sa svojom velikom glavom i svjetlucavim očima. On grize, što je bolno i uzrokuje oteklinu.

-mušice. One imaju leđa u obliku luka na kojima se nalaze krila. Njihov ubod je bolan i uzrokuje pečenje.

Zbog klimatskih promjena, sve češće dolaze i vrste insekata koje nisu domaće. One su opasnije za ljude, jer osim bolesti one prenose i određene parazite. Potreban je oprez.

Kako se zaštititi?

Na otvorenom najbolja zaštita su sredstva protiv insekata. Te supstance ometaju njušnom sistemu insekata, što ih ili odbija ili sprječava da insekti osjete miris čovjeka. Ta sredstva, dakle, djeluju kao zaštitno, maskirno odijelo.

Danas postoje mnoga sredstva protiv insekata, od kemijskih sredstava do prirodnih otopina. Jedno je sigurno: kemijska sredstva djeluju dulje i učinkovitije. Njihov nedostatak je što su umjetno proizvedena i kemikalije koje ulaze u tijelo mogu imati jake nuspojave, od iritacije kože preko alergijskih napadaja pa sve do epileptičkih napadaja.

Kao prirodna, čista biljna sredstva protiv insekata najbolja su eterična ulja kao što su ulje eukaliptusa, klinčića, lavande ili čajevca. Međutim, oni se nikada ne smiju nanositi na kožu u nerazrijeđenom obliku, jer može doći do jakih iritacija kože. Osim toga, ne djeluju sva biljna sredstva jednako kod svakog čovjeka. Zato je potrebno neko vrijeme isprobavati dok se ne nađe najbolje osobno sredstvo.

Savjet: Načinite sami prirodno sredstvo protiv insekata. Uzmite 100 ml ulja jojobe kao osnovno ulje, stavite oko 15 kapi eteričnog ulja po Vašoj želji i to pomiješajte. Testirajte prvo mješavinu jednu minutu na unutrašnjoj strani lakta. Ako vidite da dobro podnosite ovu mješavinu, možete je nanijeti na ostale otkrivene dijelove kože.

Ecco Verde ima veliki izbor različitih proizvoda, koji sprječavaju ubode komaraca ili pomažu kod bržeg zacjeljivanja. Ovdje ćemo Vam predstaviti samo neke od njih:

TEA NATURA ulje protiv insekata

Zahvaljujući recepturi iz bademovog ulja i mješavini čistih eteričnih ulja ovaj TEA Natura proizvod omogućit će Vam da uživate u mirnim noćima i opuštenim ljetnim večerima, bez napada komaraca i ostalih insekata.

ECO-COSMETICS losion za sunčanje "Antimück" ZF 30

Miris ovog losiona za sunčanje sastoji se između ostalog od eteričnih ulja citrusa i eukaliptusa. Komarci više ne mogu osjetiti prirodni tjelesni miris čovjeka.

ALVA EFFITAN - sprej protiv insekata

EFFITAN sprej nudi učinkovitu zaštitu od insekata na prirodnoj bazi. Istovremeno pruža ugodno njegujuće djelovanje zahvaljujući aloa veri i kokosovom ulju.

FLORAME roll-on nakon uboda insekata

Ovaj praktični Florame Roll-on pruža trenutačnu pomoć nakon uboda insekta. Eterična ulja lavande i kamilice na posebno blag način smiruju kožu.

BEBA Skin Energy SOS roll-on nakon uboda insekata

Mješavina prirodnih supstanci koje smiruju, čiste i osvježavaju. Već nakon prvo nanošenja ovaj Roll-on smiruje kožu nakon uboda insekata.

ALVA Repair Spray s uljem čajevca

Brza pomoć za različite kožne probleme! Repair Spray s uljem čajevca je dragocjeni multitalent, kojeg svako domaćinstvo mora imati. On smiruje kožu nakon sunčanja i uboda insekata te ublažava svrbež i njeguje suhu kožu i kožu sklonu lišajevima.

FLORAME svijeća protiv insekata

Svijeća protiv insekata se sastoji od čistih prirodnih aktivnih tvari, koje su posebno učinkovite u odbijanju insekata. Ova praktična i djelotvorna svijeća postat će Vaš omiljeni pratilac u toplim ljetnim večerima na otvorenom.

BJOBJ Bio Out sprej protiv insekata za prostorije

Ovaj Bio Out sprej za zatvorene prostorije pruža ugodan, svježi miris i pritom na prirodan način odbija insekte.

BEBA ZeroPick parukvica protiv insekata

Zeropick se sastoji od platnene narukvice s pločicom, koja sadrži eterična ulja i koja se pričvršćuje za narukvicu. Narukvica je odlična za upotrebu na otvorenom kao i u zatvorenim prostorima. Može se staviti na ručni zglob, na gležanj ili na dječja kolica.