Kokosovo ulje - kako ga koristiti?

Nakon što smo objasnili općenite karakteristike kokosovog ulja, danas ćemo obraditi različite mogućnosti primjene ovog ulja u njezi tijela.

Koža

Koža je granica putem koje se tijelo susreće s okolinom. Naravno da je zato podložna iritacijama i ozljedama. Tu pomaže kokosovo ulje.

Kokosovo ulje možete koristiti jednostavno kao balzam. Pustite da se otopi među dlanovima i nanesite u tankom sloju na kožu. Potrebno je neko vrijeme da se upije u kožu.

Ulje je odlično za smirivanje kože nakon sunčanja, za tretiranje svježih rana (podupire zacjeljivanje i uz redovitu upotrebu smanjuje ožiljke), a nakon dulje redovite primjene pomaže protiv celulita i strija.

Savjet: Jeste li kada koristili kokosovo ulje kao dezodorans? Jednostavno nanesite u tankom sloju. Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima ovo ulje sprječava širenje bakterija koje uzrokuju neugodan miris.

Kosa

Kosa je neprestano izložena različitim vanjskim utjecajima. U ljeti su to UV-zrake, klor i slana morska voda, u zimi suhi zrak u zagrijanim prostorijama i razna pokrivala za glavu. Ne smijemo zaboraviti ni fen za kosu, peglu za kosu, različite proizvode za styling itd. To sve opterećuje i oštećuje kosu: ona puca, postaje zamršena i slaba.

Kokosovo ulje njeguje oslabljenu kosu, ponovno je izgrađuje i čini ju otpornijom. Osim toga, ima pozitivno djelovanje na vlasište te vrlo suho ili vrlo masno vlasište dovodi opet u ravnotežu.

Jednostavno umasirajte jednom tjedno malu količinu kokosovog ulja u opranu i napola osušenu kosu (1-2 žlice, ovisno o dužini kose). Prije toga neka se ulje otopi u Vašim dlanovima. Ostavite da kokosovo ulje djeluje najmanje jedan sat, a najbolje bi bilo ostaviti da djeluje cijelu noć. Zamotajte kosu ručnikom. Sljedeće jutro operite kosu.

Savjet: Kokosovo ulje možete upotrijebiti i kao vosak za kosu. Jednostavno stavite malu količinu na dlanove da se zagrije i malo otopi te oblikujte kosu. Kada se ohladi, ono će se stvrdnuti.

Lice

Koža na licu je i do sedam puta tanja i zato je i toliko osjetljivija. Osim toga, nije zaštićena odjećom što ju čini još izloženijom. Hladan zrak u zimi, UV-zrake u ljeti, vjetar; popis opterećenja je prilično velik. Kokosovo ulje nudi mogućnost brižnog njegovanja lica.

Nakon temeljitog čišćenja lica, kokosovo ulje djeluje protiv akni, nečiste kože pa čak i herpesa. Ovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje te sprječava upale. Jednostavno nanesite kokosovo ulje pomoću vatenog štapića na pogođena mjesta (Možete ga nanijeti i čistim rukama, koje zatim morate dobro oprati. Bradavice i herpes su vrlo zarazni!).

Vitamini i minerali, hranjive tvari i antioksidansi koji se nalaze u kokosovom ulju jačaju kožu i održavaju ju elastičnom. Time se sprječava stvaranje bora. Nanesite, jednostavno, nekoliko puta tjedno malu količinu kokosovog ulja na pogođena mjesta.

Kokosovo ulje možete koristiti i za uklanjanje šminke. Otopite ulje u dlanovima, nanesite ga na lice i uklonite ga vatenim jastučićem. Tako ne uklanjate samo šminku, već istovremeno i njegujete svoje lice.

Savjet: Umjesto balzama za usnice možete suhe, ispucale usnice namazati i kokosovim uljem. Prednost toga je što nema opasnosti da ćete progutati parafine ili silikone.

Savjet za muškarce: Zbog svojih sastojaka kokosovo ulje je odlično kao aftershave. Probajte!