Koja je razlika između cruelty-free i veganske kozmetike?

Koja je razlika između cruelty-free i veganske kozmetike?

Najprije ćemo razjasniti što uopće znače ovi pojmovi vezano uz kozmetiku.

Što je veganska kozmetika?

Proizvod koji je označen kao veganski ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, niti sastojke koji se dobivaju od životinja. U ovu kategoriju spadaju tvari kao što su to npr. želatina, kolesterol ili kolagen. Druga kategorija obuhvaća sastojke kao što su med, pčelin vosak ili mlijeko.

Za mnoge osobe pojam veganski također znači da proizvodi nisu testirani na životinjama. Međutim, pojam veganski zakonski nije reguliran. Najčešće se koristi za proizvode koji uopće ne sadrže sastojke životinjskog porijekla. Što nužno ne mora značiti da veganski proizvodi nisu testirani na životinjama. Prema tome veganski proizvod nije uvijek curelty-free proizvod.

Naravno da postoje mnoge tvrtke koje nude veganske kozmetičke proizvode koji su ujedno i cruelty-free proizvodi. Takvi proizvodi uvijek imaju certifikat koji to potvrđuje (npr. oznaka leaping bunny). Isto tako postoje certifikati za veganske proizvode.

Što su cruelty-free kozmetički proizvodi?

Kod takvih proizvoda ni u kojoj fazi razvoja proizvoda ne smiju se provoditi pokusi na životinjama. Proizvod može biti cruelty-free, dok istovremeno ne mora biti veganski. Tako proizvod koji nije testiran na životinjama može sadržati npr. mlijeko ili med.

Što je sa proizvodima na Ecco Verde?

Sve proizvode koje nudimo na Ecco Verde nisu testirani na životinjama, čak i onda ako ne posjeduju certifikat. Naime, manji brendovi prirodne kozmetike često si ne mogu priuštiti skupi postupak ishođenja certifikata.

Sigurno si sada postavljate pitanje kako onda možemo biti toliko sigurni da svi proizvodi nisu testirani na životinjama. Evo odgovora: od 2009. postoji EU zakon koji je odredio da ni jedan proizvod ili sastojak koji se prodaje ili proizvodi u Europskoj uniji ne smije biti testiran na životinjama.

Prema tome svi proizvodi koji se prodaju na Ecco Verde, imali oni ili ne imali certifikat, su cruelty-free proizvodi, ali ujedno nisu nužno svi proizvodi i veganski.

Sve naše veganske proizvode možete pronaći ovdje .

Također imamo i mnoge proizvode koji posjeduju cruelty-free certifikat. Ovdje možete pronaći sve proizvode sa:

PETA certifikatom

IHTK certifikatom

Leaping-Bunny certifikatom

Not Teasted On Animals / CCF certifikatom