Problemi s kožom: kako prepoznati okidač

Problemi s kožom: kako prepoznati okidač

Saznajte što uzrokuje stres vašoj koži i vodi k problemima.

Potraga za uzročnicima problema, kod osoba s osjetljivom kožom, može biti veoma frustrirajuća. Ono što kod jedne osobe izaziva veoma jake reakcije ne mora kod druge izazvati bilo kakvu reakciju. Zbog toga je veoma teško pronaći rješenje.

Ipak, postoji nekoliko čestih faktora za koje znamo da mogu izazvati promjene na koži. Moramo naučiti koji su to faktori kako bi mogli pronaći stvari koje najčešće opterećuju našu kožu. Da podrobnije objasnimo pojedine faktore:

Prehrana

Naša koža preuzima i dio zadatka sustava izlučivanja kako bi se iz tijela izbacile tvari koje mu više nisu potrebne. Hrana koju jedemo, igra veliku ulogu u ponašanju naše kože.

Danas je opće poznato da tijelo ponekad ne podnosi pojedine namirnice, na primjer mliječne proizvode, jaja ili orašide. Ali lista je skoro beskrajna. Fermentirane namirnice sadrže veće količine histamina koji može izazvati nastajanje ekcema ili psorijaze. Zbog toga preporučujemo voditi dnevnik prehrane. To je dobar način da s vremenom prepoznamo eventualne namirnice koje naše tijelo,odnosno koža, ne podnosi.

Stres

Ako smo pod stresom ili smo umorni, slabi naš imunitet a to može potaknuti probleme. Razlog leži u hormonima čije lučenje stres može potaknuti i samim time se funkcije kože usporavaju. Dugotrajan stres može utjecati na zaštitnu barijeru kože i učiniti je osjetljivom.

Ako je stres uzročnik vaših problema s kožom, bilo bi dobro aktivno potražiti mogućnosti opuštanja. Bez obzira da li se radi o meditaciji, vježbanju joge, autogenom treningu ili jednostavno – čitanju dobre knjige. Naravno da je i dovoljno sna veoma važno za opuštanje.

Hormoni

Promjene u izlučivanju hormona također utječu na zdravlje kože. Kod mnogih se žena javljaju problemi koji prate menstrualni ciklus. Tada je važno pripaziti na dovoljan unos vitamina B6. On može pomoći u regulaciji hormonalne ravnoteže. (Uvijek je najbolje da, vezano uz hormone, potražite savjet liječnika.)

Postoje i mnogi drugi faktori koji mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu. Nedostatak sna i stres smo već spomenuli a zatim su tu i zdravstveni problemi ili uzimanje kontracepcijskih tableta.

Ako smatrate da su hormoni uzrok vaših problema s kožom, najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Okoliš

U zimi je zrak na otvorenom hladan a u zatvorenim prostorima izuzetno suh, ljeti intenzivno sunce može dehidrirati kožu čime je podložnija problemima. Uz to tu su i onečišćenje zraka, dnevne nečistoće..... Naša nas koža, prije svega, štiti ali i djelomično apsorbira sva ta onečišćenja.

Prilagođavanje dnevne rutine njege kože godišnjim dobima može pomoći u smanjivanju negativnog utjecaja okoliša na kožu. Osim toga, kožu je svaku večer prije spavanja potrebno očistiti, ukloniti ostatke šminke i prljavštine.

Kemikalije

Kemikalije koje nadražuju kožu često se nalaze u parfemima, proizvodima za njegu kože i odjeći.

Najbolja mjera opreza je kontrola. Naučite da svakako pročitate sastojke na stražnjoj strani proizvoda. Samo tako možete znati što nanosite na svoju kožu. Najpoznatiji kožni iritansi su na primjer glikolna kiselina ili retinol. Međutim, koža može negativno reagirati na svaki sastojak. I ovdje može pomoći vođenje bilježaka o stanju kože. Kada u bilješke zapišemo koje proizvode tijekom dana stavljamo na kožu i kako koža na njih reagira možemo s vremenom prepoznati uzorak i izdvojiti sastojke koji nam stvaraju probleme.

Prepoznati uzročnike na koje naša koža »alergično« reagira, nije jednostavno, ali nadamo se da smo vam ovim tekstom barem malo pomogli.

Danas postoje mnoge prirodne kozmetičke marke koje su razvijene posebno za potrebe osjetljive kože; jedna od ti marki je i Pai Skincare. Pai proizvodi ne sadrže alkohol ili kemikalije koje nadražuju, djeluju umirujuće i regeneriraju osjetljivu i kožu sklonu alergijama.