Što je dobro znati o dezodoransima

Što je dobro znati o dezodoransima

Dezodoransi su jednostavno dio našeg života - uglavnom i ne razmišljamo o tome. Glavna stvar je da ne mirišemo jako! Ali zašto nam uopće treba dezodorans? Kako djeluje? Je li prirodni dezodorans učinkovit? Što je uopće u njemu i što su antiperspiranti? To su neka od pitanja s kojima ćemo se pozabaviti u ovom blogu.

Zašto se znojimo?

Znojenje je posve prirodan proces u tijelu kako bi se regulirala tjelesna temperatura i kako bi se tijelo zaštitilo od pregrijavanja - kao vlastiti sustav klimatizacije, da tako kažemo. To je važno i zdravo. Toplina, stres, napor, strah ili groznica također mogu pokrenuti ovaj proces i izazvati kapljice znoja na koži. Ono što mnogi ne znaju je da je svježi znoj potpuno bez mirisa. Tek razgradnja bakterija uzrokuje razvoj neugodnog mirisa.

Dezodorans ili antiperspirant?

Kada je riječ o sprječavanju bakterija koje uzrokuju miris da rade svoj posao i da se tako spriječi neugodan miris znoja, onda je dezodorans pravi izbor. Antiperspiranti postoje samo u konvencionalnoj kozmetici jer sadrže sintetičke aluminijeve soli koje sužavaju ili čak zatvaraju pore kako bi u potpunosti spriječile prirodni proces znojenja nekoliko sati ili više. Ne brinite, ti se sastojci ne koriste u prirodnoj kozmetici!

Kako djeluje dezodorans?

Organski dezodoransi mogu usporiti pretjerano znojenje i spriječiti mirise. Dobar dezodorans to može dugotrajno osigurati. Važno je da se dezodorans koristi samo na čistoj, zdravoj i suhoj koži. U prirodnoj kozmetici postoje brojni prirodni aktivni sastojci koji nas mogu održavati suhima i mirisnima:

Alaun: U listi sastojaka (INCI) nalazi se kalijev alaun, prirodna sol koja sprječava prekomjerno znojenje i koristi se u takozvanim kristalnim dezodoransima.

Natron: Natrijev bikarbonat se ne koristi samo za pečenje i u kućanstvu. On je izuzetno učinkovit u neutraliziranju kiselina zahvaljujući svojim baznim svojstvima. Sprječava mirise i ima dugotrajni učinak. Natrijev bikarbonat se uglavnom koristi u čvrstim dezodoransima u stiku ili u deo kremama. Međutim, osjetljiva koža može na njega reagirati svrbežom ili crvenilom. Ali i za to postoje alternative i dobar savjet je da koristite dezodoranse bez natrona za osjetljivu kožu, kao što je npr. Nježan dezodorans u stiku marke Acorelle.

Eterična ulja: Ona mogu inhibirati razmnožavanje bakterija koje uzrokuju miris i tako spriječiti neugodne mirise znoja. Posebno su učinkovita ulja lavande, palmarose, čajevca, kadulje ili čempresa, a popularna su i ulja paprene metvice i citrusa jer pružaju svjež miris, kao npr. u dezodoransu za muškarce HOMME Deo-Spray marke Florame. Eterična ulja uglavnom se otapaju u alkoholu i razrjeđuju s hidrolatom.

Biljne vode: One se nazivaju i hidrolati i idealni su sastojak za dezodoranse. Često se koriste jer imaju posebno adstringenti učinak, kao npr. voda vještičje lijeske. A omiljene su i voda čajevca ili paprene metvice.

Škrob: Uglavnom se koristi u obliku kukuruznog ili krumpirovog škroba te pomaže u upijanju vlage i održavanju pazuha suhima.

Dijatomejska zemlja: Ona se sastoji uglavnom od ljuski fosilnih dijatomejskih algi, što je čini posebno bogatom silicijem, magnezijem, kalcijem i drugim mineralima te je čini idealnom za osjetljive tipove kože. Zahvaljujući posebnoj, mikroporoznoj strukturi, može brzo upiti vlagu i tako neutralizirati tjelesni miris.

To su bili samo neki primjeri sastojaka, jer organski dezodoransi sadrže i posebno njegujuće aktivne tvari koje hrane osjetljivu kožu pazuha i čine je podatno mekom ili osiguravaju osobito ugodnu konzistenciju

Dezodoransi su također dostupni u najrazličitijim oblicima: bilo da se radi o klasičnim roll-on dezodoransima, sprejevima, čvrstim stikovima ili kremama, sami možete odabrati što je najbolje i isprobati. Svatko ima svojeg favorita. Uz to, kod dezodoransa treba uzeti u obzir i posebne okolnosti poput trudnoće ili dojenja. U to vrijeme treba i inače obratiti pažnju na ono što dolazi u kontakt s kožom - našim najvećim organom. Posebno treba izbjegavati zabrinjavajuće tvari kao što su aluminij, parabeni ili propilenglikol.
Pri dojenju vrijedi sljedeće: što je moguće manje mirisa, jer bi mogli nadražiti bebin nos - a njuh je u to doba posebno izražen. U tu svrhu preporučuju se dezodoransi "prilagođeni dojenju" koji su sigurni i zadovoljavaju želju za sigurnošću i svježinom. Jedna bi ideja za to bio dezodorans bez mirisa Deo krema s aloe verom marke Florame.

Na kraju, nekoliko savjeta:

  • Dezodoransi se ne smiju koristiti na ispucaloj, nadraženoj ili oštećenoj koži!
  • Čvršći dezodoransi u stiku sa soda bikarbonom često se lakše nanose na vlažnu kožu, dok bi sve ostale dezodoranse trebalo koristiti na suhoj koži.
  • Kremasti dezodoransi se prstima nanose na kožu.
  • Svi smo mi različiti - kod nekoga dezodorans traje satima, dok netko drugi mora ponovno nanijeti dezodorans nakon nekoliko sati. To je sasvim prirodno i u redu.