Koji je moj tip kože?

Koji je moj tip kože?

Izbor pravilnih proizvoda za njegu ovisi o tome koliko znamo o vlastitom tipu kože. Samo tada možemo optimalno njegovati kožu. Ovdje možete saznati više o ovoj teme.

Izbor pravilnih proizvoda za njegu kože ovisi o tipu kože. Samo kada znamo kakva je naša koža, znamo koji su nam proizvodi potrebni – i samo tada možemo odabrati pravilne proizvode.

Kožu možemo podijeliti u četiri velike grupe.

Normalna koža

Ovaj tip kože žele svi, ali ona je u stvarnosti najrjeđa. Kad dodirnemo normalnu kožu, kao da dodirujemo zrelu breskvu. Ona je meka, glatka, s nježnim dlačicama i neosjetljiva na vanjske utjecaje. Sunce, vrućina niti hladnoće ne mogu njoj naštetiti. Normalna koža nema mrlje, nema područja koja se perutaju i ima uravnoteženu proizvodnju sebuma. Vlažnost je savršena, pore su veoma fine, ima blagi sjaj i nema nečistoća.

Ovaj rijedak tip kože je najbolje njegovati s nježnim, zaštitnim proizvodima koji će najdulje održavati ljepotu ove kože.

Masna koža

Kod masne kože, nažalost, dolazi do prekomjernog lučenja sebuma. Proizvodnja sebuma je važna za kožu jer je on odgovoran za vlažnost i čini nju mekom. Kod pretjerane proizvodnje sebuma dolazi pak do začepljenja pora, mitesera a ponekad i upala koje se šire područjem leđa i dekoltea. Prije svega u mladosti, kada je proizvodnja hormona neujednačena, mladi pate zbog masne kože. Odlikuje se proširenim porama, snažnim sjajem i djeluje masno. Prednost je masne kože ta da su manje vidljivi znakovi starenja nego kod suhe kože.

Kod masne kože preporučuju se, prije svega, lagani proizvodi koji imaju adstrigentna (protuupalna) svojstva i koji matiraju kožu.

Akne

Akne se razvijaju prije svega u pubertetu. Radi se o mladenačkom, neugodnom stanju kože. Ovdje pomaže samo dosljedno, redovito čišćenje, zaštita i korištenje proizvoda koji imaju protuupalna svojstva.

Ovdje možete pronaći proizvode koje preporučujemo za kožu s aknama.

Suha koža

Glavne karakteristike ove kože su tanka, skoro prozirna koža. Označavaju:

  • sklonost kuperozi, ispucalim venama;
  • ljuskanje kože;
  • svrbež;
  • osjećaj zatezanja zbog manjka lipida;
  • opća osjetljivost.

Suhu kožu prije svega obilježava manjak masti i vlage. To pak utječe na zaštitnu barijeru kože, kiselinsku zaštitu, zbog čega dolazi do još jačeg isušivanja.

Ovaj je tip kože savršen u mladosti, jer dolazi do veoma malog stvaranja prištića i nečistoća. U starosti, suha koža više naginje stvaranju bora. Zbog toga je potrebno koristiti visoki zaštitni faktor na suncu. U zimskom razdoblju se preporučuje korištenje krema koje štite od hladnoće. Ako je koža sklona kuperozi, potrebno je pripaziti kod odlazaka u saunu.

Isušivanje kože može se spriječiti korištenjem bogatih proizvoda za njegu. Kod suhe je kože važno pravovremeno započeti s njegom. Nakon 35. godine života, započinju procesi starenja kože. Anti-aging proizvodi i zaštita od sunca su kod suhe kože dobra ideja. Tako se preventivno djeluje protiv prekomjernog stvaranja bora.

Mješovita koža

Ovaj tip kože je mješavina masne i suhe kože. Prije svega tu je T-zona koja je tipičan primjer ovog tipa kože. T-zona je područje koje obuhvaća čelo, nos i bradu. Koža na ovom području ima proširene pore, masni sjaj i sklona je nečistoćama. Za razliku od T-zone, obrazi su suhi i djelomično veoma osjetljivi.

Za ovaj tip kože preporučuje se korištenje posebnih, veoma nježnih krema, koje dovoljno hidratiziraju kožu ali ne opterećuju središnji dio lica.