Decil glukozid

Decyl Glucoside

Ovdje se radi o šećernim tenzidima na bazi kokosovog ulja i glukoze. Ove čiste biljne tenzide koža posebno dobro podnosi a na temelju svoje biološke razgradivosti oni su i ekološki prihvatljivi. Mogu se primjenjivati u šamponima i gelovima za tuširanje te služe kao sredstva za gustoću i stvaranje pjene. Zbog tih svojstava koriste se u kozmetici jer čine kožu mekanom i podatnom. Osim toga, ovi tenzidi smanjuju pojavu iritacije izazvanu drugim tenzidima i tako povećavaju podnošljivost kozmetičkih proizvoda. Mogu se koristiti i kao sastavni dio sredstava za čišćenje, jer su dobri za kožu osjetljivu na upale.

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.