Orizanol

Orizanol se dobiva iz ulja rižinih klica (Oryza Sativa (Rice Germ) Oil). Ima veliku prirodnu sposobnost apsorbiranja UVA i UVB zraka, što ga čini idealnim sastojkom proizvoda za zaštitu od sunca, ali samo kao takozvana sekundarna zaštita jer nije obuhvaćen ni jednim konkretnim zaštitnim faktorom. Njegova snaga je u ublažavanju procesa razgradnje kože, uvjetovanih suncem. Često se koristi i u proizvodima za njegu zrele kože a u kombinaciji s tokoferolom djeluje kao antioksidans. Orizanol djeluje stimulativno na žlijezde lojnice i jača zaštitnu barijeru kože pa je zato optimalan u proizvodima za njegu suhe, zrele kože, posebno u kombinaciji s njegovim djelovanjem u zaštiti od sunca. Iz istog razloga je odličan i u proizvodima za njegu kose i usnica. Budući da koči radikale kisika nastale zbog oksidacijskog stresa, on tako smanjuje upalno djelovanje pojedinih neurotransmitera.

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012


Proizvodi sa Orizanol: