Skvalen

Skvalen je bistri lipid bez mirisa i važni sastojak hidro-lipidnog sloja kože. Najviši udio prirodnog skvalena, 8%, nalazi se u ulju amarantha, ali može se pronaći i u mnogim drugim uljima. Skvalen se prvotno dobivao iz jetre morskog psa, a u kozmetičkoj industriji dobiva se uglavnom iz ostataka, koji ostaju nakon prešanja maslinovog ulja. Neki proizvođači nazivaju ga »fitoskvalen«, da bi naglasili njegovo biljno porijeklo.
Skvalen pruža posebno mekani, svilenkasti osjećaj kože i ne ostavlja osjećaj masnoće. Lagano se nanosi na kožu i ne izaziva iritacije. Osim toga, on pozitivno utječe na upijanje drugih kozmetičkih proizvoda i idealan je kao podloga za make-up. Vrlo je dobar i za njegu kose, kao dodatak šamponima ili proizvodima za njegu. Skvalen kojeg ljudska koža prirodno, sama proizvodi smanjuje oksidaciju prirodnih, kožnih lipida.

Kozmetička svojstva:

  • ne izaziva iritaciju
  • brine o mekoj, svilenkastoj koži
  • ne masti i potiče upijanje drugih kozmetičkih proizvoda
  • optimalan i za njegu kose

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.


Proizvodi sa Skvalen: