Arganovo ulje

Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Argania Spinosa (Argan)

Stablo argana pripada obitelji Sapotaceae te se udomaćio uglavnom u sjevernom dijelu Sahare, u jugozapadnom Maroku. Njegova ekstremna otpornost na sušu čini ga važnim davateljem hlada, a njegovi korijeni, koji dosežu i do 30m dubine, važna su zaštita tla od erozije. Od stabla argana je nekad porijeklom mnogo južnoj Europi i Sjevernoj Africi, on je sada pod zaštitom UNESKO i mogu se koristiti u jugozapadnom dijelu Maroka, nisu izbrisani. Dobiveno ulje se tradicionalno pritisne iz sjemenki badema stabla, koji padaju na zemlju i prikupljeni. Tradicionalna proizvodnja ulja je vrlo naporno i dugotrajan: Jezgre su uklonjene ručno kamenjem iz školjke, osuši i ražnja. Zatim su stavljene u kamenu mlinova i miješa s toplom vodom da se dobije tijesto. Stalnim gnječenje ovo dragocjeno ulje izlazi na kraju. Ovaj tradicionalni vađenje nafte je, međutim, sve više zamijenjen modernim sredstvima poput nafte preše.
Arganovo ulje ima vrlo uravnotežen sastav uljne kiseline, linolne kiseline i palmitinske kiseline, a na taj način obuhvaća široki spektar masnih kiselina. Ona podržava kože prirodne funkcije i ima antioksidativni učinak. Zbog svog učinka stanica za stimulaciju od Arganovo ulje je popularno protiv starenja proizvod. To je po svojim svojstvima intenzivne skrbi ne samo za zrele, ali i za suhu i osjetljivu kožu jer poboljšava funkciju barijere kože u dugoročno. Također, da se brine za bolesne kože (dermatitis, alergije) je optimalno, ovaj jedinstveni ulja. U kozmetici, međutim, je dobiveno ulje iz sjemena ispoljene nepečenim optimalno. Zbog visoke cijene Arganovo ulje često gepantschte dolaze na tržište - stoga treba posvetiti priznatih certifikata za proizvod.

Kozmetička svojstva:

  • antioksidant, idealno za zrelu kožu
  • štiti i pospješuje barijeru 
  • posebno jako njeguje i zateže, naročito kod suhe kože 
  • idealno i za oboljelu kožu

vidi. Heike Kaser 2010 "Naturkosmetische Rohstoffe", Linzu, Freya Verlag, 3. izdanje 2012.