Divlja ruža

Rosa Moschata (Rosehip) Seed Oil, Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil

Divlja ruža pripada porodici Rosaceae i to su one vrste ruža koje su se razvile bez pomoći čovjeka. U Svijetu su jako rasprostranjene i na temelju raznih vrsta ruža postoje više INCI-oznake za ulje divlje ruže.  Rosa Canina u Europi poznata je kao pasja ruža, njen plod je šipak.  Rosa Mosqueta je skupni pojam za različite podvrste divlje ruže. Međutim, u kozmetičkom pogledu sve su vrste jednake.
Danas je Čile najznačajniji proizvođač ulja divlje ruže. Često se kod „ulja divlje ruže“ koja se nude u kozmetici radi o drugim uljima koja su obogaćena sa eteričnim uljima ruže, kako bi mirisala po ruži. Čisto ulje divlje ruže ne miriše po ružama, već ima decentnu orašastu aromu. To je lagano, brzo upijajuće ulje. Kao ni jedno drugo ulje ono podupire obnovu kože i optimalna je njega za suhu, perutavu kožu, pigmentacijske mrlje i ožiljke. Ovo prekrasno ulje djeluje jako iscjeljujući i obnavljajući, pospješuje proizvodnju kolagena unutar vezivnog tkiva i održava sposobnost kože da sadrži vlagu.  Stimulira obnovu stanica i to je prekrasno, posebno podnošljivo ulje za lice za zrelu, suhu kožu  i kožu koja je upaljena.

Kozmetičke osobine:

  • lago & brzo se upija 
  • podupire obnovu kože, sprečava nastanak rana i pigmentacijskih mrlja 
  • idealno za suhu & perutavu kožu  
  • pospješuje proizvodnju kolagena 
  • pohranjuje vlagu 
  • pospješuje obnovu stanica, idealno za zrelu & upaljivu kožu 

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012

aromaterapiji ova ruža slovi kao afrodizijak, smirujući i antidepresivno. Pomaže kod ljubavnih jada, tuge i bezvoljnosti i oslobađa od napetosti i nesanice. 

Izvor: Markus Schirner 2002 "Aromaterapijska ulja", izdavač Schirner Verlag, Darmstadt, 4. Izdanje 2011.


Proizvodi sa Divlja ruža