Ektoin

Ectoin® je aminokiselina koju u prirodi proizvode uglavnom mikroorganizmi a služi za zaštitu kože od topline, jakog UV-zračenja i visokih koncentracija soli. Proizvodi se i industrijski, u laboratorijima, na bazi bakterijskih kultura.
Ektoini su molekule koje vežu veliku količinu vode i koje održavaju stabilnost koncentracije vode unutar stanica, što na primjer smanjuje posljedice UV-stresa na kožu. Ektoini također ublažavaju procese razgradnje kožnih stanica izazvane vanjskim utjecajima, kao što su opterećenje tenzidima, vrućina ili hladnoća. Nanovo se kod kože potiče vlastito stvaranje proteina, koji štite od UV-zraka. Budući da Ectoin® nije aktivni UV-filter, ne može mu se dodati broj koji određuje zaštitni faktor.
Ectoin® hidratizira, regulira barijeru kože, stabilizira i smiruje kožu. Sva ova svojstva ukazuju na sastojak koji nije prikladan samo za njegu suhe i zrele kože, nego je je odličan i za osjetljivu kožu te kao zaštita protiv sunca.

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.


Proizvodi sa Ektoin.