Neven

Calendula OffIcinalis (Calendula) Flower Extract, Calendula Officinalis (Calendula) Flower Oil

Biljka iz obitelji Asteraceae je porijeklom uglavnom iz srednje i južne Europe, zapadne Azije i SAD. Posebno je poznata po svojim protuupalnom, umirujućem i antioksidativnom djelovanje te učinkovito pomaže u zacjeljivanju rana, zbog visokog sadržaja karotenoida. Eterično ulje nevena pruža antimikrobno djelovanje protiv bakterija i gljivica. Zbog svih tih ljekovitih svojstva, neven se još posebno koristi u njezi nadražene ili ekcematozne kože te kod njehe dječje kože, osobito pelenskog područja. Također uklanja akne, pomaže kod suhe i ispucale kože te pruža savršenu njegu nakon sunčanja.

Kozmetičke osobine:

  • Ublažava upalu i djeluje antimikrobno, idealno kod ekcema, upaljene kože i pelenskog dermatitisa.
  • Ima smirujući učinak i ublažava rane, pogodno za njegu suhe, ispucale kože i kože koja je oštećena od sunca.
  • Ublažuje i kod nečiste kože.

vidi: Heike Kaser 2010 "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Freya Verlag, 3. izdanje 2012.