Crni kumin

Nigella Sativa Seed Oil, Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil

Crni kumin pripada porodici žabnjaka i pretežito je na bliskom Istoku kao i u Indiji, Turskoj i Grčkoj doma. U Europi slovi i kao ukrasna biljka. Daljnje vrste su npr. crni kumin Damascena  (Nigella Damascena) i kalinji (Nigella Arvensis). Ulje crnog kumina je zbog sadržanih eteričnih ulja vrlo koncentriran te pretežito zbog njih ima i svoj miris i svoju djelotvornost. Djeluje antioksidacijski i podupire kožne metaboličke procese. Osim toga regulira oroženje i jača kožne barijerne funkcije, što dugoročno utječe na održavanje hidratantne ravnoteže kože. Jača se regeneracija kožne lipidne barijere. Eterično ulje crnog kumina ima antialergijska, protuupalna i blago antibakterijska svojstva. Osim tog smanjuje  bol i djelotvorno je protiv napetostima u mišićima. Osim toga oslobađa sekret i djeluje protiv zgrčenosti. Crni kumin je izvanredno pogodan za njegu kože koja reagira alergijom, upalom kao i za kožu koja svrbi. 

Kozmetičke osobine:

  • antioksidacijski
  • podupire metabolizam kože 
  • regulira oroženje kože  
  • održava ravnotežu vlage & funkciju kožne barijere
  • smanjuje bol, upale & antialergično  
  • optimalna njega za alergičare kao i kod upaljene kože i svrbeža kože 

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012

U aromaterapiji ulje crnog kumina djeluje osnažujući, jačajući i grijući i pretežito se koristi u aromatskoj kuhinji. 

Izvor: Markus Schirner 2002 "Aromaterapijska ulja", izdavač Schirner Verlag, Darmstadt, 4. Izdanje 2011.