Što pomaže kod neurodermitisa?

Ljudi koji pate od neurodermitisa ili atopijskog dermatitisa, pate u doslovnom smislu. Nepodnošljivi svrbež, suha koža i ekstremni psihološki stres, teret  je svim osobama koje su pogođene. Pravilna njega je od neprocjenjive važnosti. Konačno, već nadraženu kožu ne bi trebalo dodatno nadraživati.

Neurodermitis je kronična, ne-zarazna bolest kože. Nažalost, ona se ne može izliječiti, ali se može liječiti. Ova bolest zahtijeva mnogo samoinicijative. Dosljedna njega kože i izbjegavanje svega što nepotrebno iritira kožu je dobar početak. Osim toga, potrebno je izbjegavati psihološki stres npr. brzo odlučivanje ili reagiranje. Psiha ima snažan utjecaj na stanje kože.

Kod neurodermatitisa je prirodna barijera kože izuzetno oštećena. Važne masti iz kože su nestale i nema više pohranjene vlage. Koža gubi sposobnost da spriječi prodiranje virusa, gljivica i kemijskih tvari.

Tada je potrebna nježna njega, bez nepotrebnog izlaganja kože iritantnim ili štetnim tvarima. Pri odabiru pravih proizvoda za njegu potrebno je uzeti u obzir sljedeće:

  • Proizvodi bez sintetičkih mirisa, boja i konzervansa su bolji jer imaju niži alergijski potencijal.

  • Isto vrijedi i parabene i mineralna ulja. Tvari ove vrste treba apsolutno izbjegavati kako ne bi nepotrebno iritirali kožu.

  • Izraz "dermatološki testirani" jamči dobru kompatibilnost kože.

  • Manje je više. Bolje je koristiti manje različitih proizvoda, ali onih pravih.

  • Higijena je važna. Kozmetičke proizvode potrebno je pravilno zatvoriti odmah nakon upotrebe. Osim toga, proizvodi se uvijek smiju koristiti samo s čistim rukama.

  • Ne igraju ulogu samo proizvodi za njegu. Izbor sapuna, gelova i šampona također je važan i potrebno je izbjegavati agresivne proizvode.

  • Isto vrijedi i za sredstva za pranje odjeće. To moraju biti proizvodi za osjetljivu kožu i bez mirisa.

  • Na kraju, ali ne najmanje važno, odabir pravilne odjeće ili pravih materijala igra također važnu ulogu.

Savjet: Ovisno o vremenskim uvjetima, isplati se koristiti različite proizvode za njegu. U toplim razdobljima dobro je koristiti proizvode za njegu s visokim postotkom vode. Oni se brzo upijaju i istovremeno hlade kožu. U hladnijem razdoblju koje je povezano i sa suhim zrakom zbog grijanja,potrebno je koristiti proizvode koji sadrže veći postotak masti. Takve kreme pomažu koži donijeti ravnotežu zbog svojih hidratantnih sposobnosti.