Maca – korijen za njegu kože

Maca – korijen za njegu kože

Maca, ili Lepidium meyenii, je korijen, koji raste u Južnoj Americi, točnije u Andima, u Peruu, na visini od 3500 do 4500 metara. Ime »Maca« potječe od dvije riječi iz izvornog Ketschua jezika. MA znači »izrasla u brdima« a CA bi značilo »hrana koja jača«.

Biljka spada u rod kreša iz obitelji krstašica i povezana je s vrtnom krešom i u nekom pogledu s brokulom ili kupusom. Kako biljka raste na tako visokim područjima, izložena je ekstremnim vremenskim uvjetima. Snažne promjene temperature, stalni snažni vjetrovi i intenzivno UV zračenje su obilježja ovog visokog područja. Radi se dakle o izuzetno otpornoj biljci.

Maca se već više od dvije tisuće godina koristi u starim peruanskim plemenima za povećavanje energije i izdržljivosti. Maca ne samo da jača, ona je dobra i za našu kožu. Pokazalo se da maca pojačava sjaj i blistavost kože. Osim toga, maca ima i regenerirajuće djelovanje. To zapravo znači da maca smanjuje nastajanje bora i potiče regeneraciju stanica, što je pak čini savršenim sastojkom za njegu zrele, suhe ili umorne kože.

Ova peruanska biljka pomaže koži da graciozno stari – kako bi još mnogo godina dobro izgledala i to na sasvim prirodan način.

Ovdje vam predstavljamo piling koji sadrži maca: Renewing Plant Seed Peeling Baobab Raspberry od Pure Skin Food

Izvanredna je i kao dodatak prehrani

Maca korijen čini dobro koži ali se može i konzumirati. U Južnoj se Americi korijen jede sirov, kuhan ili sušen. Korijen ima visoku hranjivu vrijednost i neka stimulirajuća svojstva. Maca je bogata proteinima, kompleksnim ugljikohidratima, vlaknima, raznim vitaminima, fosforom, željezom i bakrom. Osim toga, gomolji sadrže i mnoge druge sekundarne biljne tvari.

Najjednostavniji je način konzumiranja maca u obliku praha. Maca prah ima blago orašasti, lagano zemljani okus i idealan je kao dodatak u smoothie, sokove, kao dodatak u žitarice i kolače ili energetske pločice. Ako želite isprobati maca, dajemo vam recept za veoma jednostavan smoothie.

Maca-Super-Smoothie

Sastojci

  • 250 ml biljnog mlijeka (badem, soja ili zob)
  • 2 velike banane (po želji mogu biti smrznute)
  • 1 jušna žlica maca praha
  • 1 jušna žlica kikiriki maslaca
  • 1 mahuna vanilije

Priprema

  • Mahunu vanilije razrezati po duljini i izvaditi jezgru vanilije.
  • Jezgru vanilije staviti sa svim ostalim sastojcima u mikser.
  • Miješati dok tekućina ne postane glatka.
  • Uživajte.