Kakao

Kakao maslac je mast iz sjemenki kakaovca, koji se dobiva prešanjem kakao mase ili ekstrakcijom pomoću otapala. Kakao potječe iz tropske Amerike, a danas se uzgaja i u Africi, južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Kakao maslac je relativno čvrsti biljni maslac, koji kozmetičkim proizvodima daje konzistenciju i koji ima blagi miris. Djeluje smirujuće na nadraženu, krhku i suhu kožu te ju čini mekom. Veže vlagu u koži te tako hidratizira i djeluje kao zaštita. Međutim, manje je prikladan za masnu i nečistu kožu.

Kozmetička svojstva:

  • smiruje kožu
  • hidratizira, idealan za suhu, ispucanu kožu
  • veže vlagu
  • čini kožu mekom

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.

U aromaterapiji kakao ekstrakt djeluje poticajno, pruža uravnoteženost, te smiruje. Podiže raspoloženje i djeluje utješno za dušu.

Izvor: Markus Schirner 2002 "Aromaterapijska ulja", izdavač Schirner Verlag, Darmstadt, 4. Izdanje 2011.


Proizvodi sa Kakao