Karnauba vosak

Ovaj vosak potiče od karnauba palme, koja raste u sjevernom Brazilu, i štiti listove od gubitka vode. Poznat je kao najjači od svih voskova biljnog porijekla.
Zbog svoje vrlo visoke točke topivosti, karnauba vosak se uglavnom koristi u proizvodima otpornim na toplinu, kao što su ruževi za usne, kajal olovke, olovke za obrve i usnice kao i za maskare. Karnauba vosak sprječava da se kozmetički proizvodi lijepe te daje osjećaj suhoće. U emulzijama za kožu on daje otpornost na vodu, štiti i stvara lagani film na koži. Pomoću ovog voska u proizvodima za njegu, kosa dobiva volumen i čvrstoću.

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.


Proizvodi sa Karnauba vosak.