Lanolin (vuneni vosak)

Lanolin se dobiva iz izlučevine ovčje žlijezde lojnice, koja se ekstrahira iz runa ovce. Nakon pranja runa i centrifugiranja vode u kojoj se runo pralo, dobiva se i prerađuje sirovi vuneni vosak.
U kozmetičkim proizvodima lanolin djeluje tako da učinkovito hidratizira, čini kožu mekanom i zacjeljuje ispucale dijelove te njeguje suhu i ljuskavu kožu. Lanolin pruža idealnu njegu za oštećenu kožu i te pruža pomoć kod neurodermatitisa i psorijaze, budući da djeluje protuupalno i regenerira kožu. Prodire duboko u kožu i tako održava vlažnost. Osim toga, lanolin ima vrlo mali alergenski potencijal.

Alkohol vunenog voska (lanolinski alkohol): alkoholi vunenog voska su izolirani dijelovi sirovog vunenog voska i koriste se kao njegujući emulgatori u kozmetičkim proizvodima. Sastoje se uglavnom od sterola a u svojem djelovanju su sličnim biljnim sastojcima i poboljšavanju zaštitnu barijeru kože te vežu vlagu u koži. Alkoholi vunenog voska djeluju hidratantno te čine kožu mekom i podatnom. U ruževima i balzamima za usnice oni pružaju konzistenciju i čvrstoću te potiču zacjeljivanje, a često se koriste i kao baza u mastima.

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.