Pčelin vosak

Cera Alba (White Beeswax) Extract, Cera Alba

Pčelin vosak je pločasti, bjelkasti nusproizvod izlučevine žlijezda rasta od pčela medarica koji koriste za proizvodnju svojih saća.  Dobiva se na različite načine. Pčelin vosak slovi kao izrazito podnošljiva masna komponenta u kozmetičkim proizvodima, samo u rijetkim slučajevima zbog ostataka peludi može doći do alergijske reakcije. Pretežito se koristi kao sredstvo za konzistenciju i slabi emulgator. Pčelin vosak daje laganu konzistenciju i stvara nježan zaštiti film na koži koji posebno blagotvorno djeluje kod suhe, ispucale i nadražene kože. Koristi se također i dekorativnoj kozmetici kako bi se povećala točka taljenja kod proizvoda. Pčelin vosak se u proizvodima za njegu kose koristi u malim koncentracijama, jer se može koristiti kao sastavni dio za sjaj i čvrstoću.    

vidi. Heike Kaser 2010 "Naturkosmetische Rohstoffe", Linzu, Freya Verlag, 3. izdanje 2012.