Sezam

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Sesamum Indicum Oil (sezamovo ulje)

Sezam povijesno gledano pripada najstarijem usjevu iz kojeg se radi ulje na Svijetu. Danas se primarno kultivira u Sudanu, u Meksiku, u Indiji, Kini i Burmi.
Za upotrebu u kozmetici najpogodnije je nativno, ne zagrijano ulje iz prženih sjemenki, dok je u Europi uobičajena blaga pržena varijanta. Sezamol koji se nalazi u ulju djeluje snažno antioksidacijski, a postupkom prženja to djelovanje se još pojačava. Sezamovo ulje ima dugu tradiciju kao ulje za masažu i koristi se za unutarnje i vanjske kure detoksikacije. Dobro prodire u međustanične prostore između rožnatih stanica i izvanredno je pogodno kao bazno ulje za ostale djelotvorne tvari. Zbog sadržanih fitosterola i linolne kiseline osim toga obnavlja barijeru rožnatog sloja (Stratum Corneum). Osim toga ima lagani zaštitni faktor od oko 1,2.
S obzirom da sezamovo ulje poboljšava mikro cirkulaciju, pogodno je za njegu upale, slabo prokrvljene kože. Alergičari trebaju pripaziti, je su poznate unakrsne reakcije sa određenim orašastim plodovima ili sojom.   

Kozmetičke osobine:

  • intenzivno njegujući, dubinski djelotvorno 
  • šiti barijeru & pospješuje stvaranje barijere 
  • pospješuje cirkulaciju & otklanja otrove 
  • jako antioksidacijsko djelovanje 

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012