Askorbinska kiselina

Ascorbyl Palmitate (Vitamin C), Ascorbic Acid (Vitamin C)

Vitamin C je u vodi topiv vitamin, kemijski vrlo nestabilan i zbog toga ulazi u kožu u vrlo malim količinama. Zbog toga se u kozmetici upotrebljavaju derivati koji se tek u koži dijele na askorbinsku kiselinu i time osiguravaju bolju stabilnost. To su uglavnom:

  • u masnoćama topljivi askorbil palmitat (Ascorbyl Palmitate), ester askorbinske kiseline  koji u kemijskom smislu predstavlja vitamin C topiv u mastima
  • natrijev askorbil (Sodium Ascorbyl Phosphate), u vodi topljiva sol askorbinske kiseline

Vitamin C stimulira metabolizam vezivnog tkiva i enzime koji su odgovorni za proizvodnju kolagena - istovremeno blokira razgrađivanje kolagena. Regenerira i liječi vezivno tkivo. Osim toga, vitamin C djeluje kao barijera i stabilizator kod upala, nečiste kože i smanjuje staračke pjege.

Kozmetička svojstva:

  • potiče metabolizam vezivnog tkiva
  • stimulira proizvodnju kolagena, sprječava  razgradnju kolagena
  • liječi oštećenja vezivnog tkiva
  • suzbija upale i nečistu kožu
  • smanjuje staračke pjege

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.