Jojoba

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Jojoba Esters

Ovo ulje dobiva se iz oko 1 cm velikog sjemena drvenastog, zimzelenog grma koji porijeklom dolazi iz američke pustinje Sonora. U kemijskom pogledu je jojoba tekući vosak. Stvara nježan lipidni film na koži, ali bez da zatvara kožu. Također ima sposobnost raširiti se unutar rožnatog sloja kože te ju na taj način omekšava iz unutra i povećava njenu elastičnost. Na koži se samo sporo razgrađuje te stoga dugoročno štiti od gubitka vode, ali bez da djeluje masno. Zato je jojoba poznata zbog svojeg jakog hidratantnog djelovanja. Kako metabolizmi raznih mikroorganizama ne mogu preraditi ulje jojobe, znači na ovaj način im se oduzima osnova za život, ulje jojobe djeluje protiv klica koji prouzrokuju upaljene mitesere (propionibacterius acnes). Stoga je ono izvanredna masna komponenta za njegu nečiste kože. Temeljem ovih osobina proizvodi koji sadrže ulje jojobe trebaju osim toga manje konzervansa, jer se mikroorganizmi slabije mogu razmnožiti. Daljnja osobina ovog izvanrednog ulja je njegovo jako antioksidacijsko djelovanje. Dobro se podnosi i lako se upije u kožu, tako također i zrela i suha koža imaju koristi od njegovog hidratantnog djelovanja. Ovaj svemoćnik može se koristiti i u njezi kose. Može se reći da se u kozmetici može koristiti univerzalno.  

Kozmetičke osobine:

  • ne nadražuje 
  • sprečava širenje klica, idealno za nečistu kožu 
  • smekšava rožnatu kožu 
  • dugoročno štiti kožu od gubitka vlage 
  • intenzivno njegujuće djelovanje, optimalno za zrelu i suhu kožu 
  • idealno i za njegu kose 
  • ne masti 

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012.