Lavanda

Lavendula Angustifolia (Lavender) Oil, Lavendula Angustifolia Oil

Ova poznata biljka iz porodice usnača (Lamiaceae) je posebno svestrana ljekovita biljka. Lavanda zacjeljuje, potiče prokrvljenost, sprječava upale i smiruje te djeluje antibakterijski i protiv određenih gljivica. To posebno dolazi do izražaja u eteričnom lavandinom ulju. I kod alergijskih reakcija dolazi do izražaja protuupalno djelovanje lavandinog ulja, a velika prednost je i u tome što se ovo eterično ulje može čisto, bez razrjeđivanja, nanijeti na kožu, što je slučaj tek kod malobrojnim eteričnih ulja. Lavanda zacjeljuje rane i ublažava bolove a samo nekoliko kapi dovoljno je za sprječavanje žuljeva. Doduše, potreban je oprez jer ulje lavande može izazvati alergijske reakcije, iako se to događa vrlo rijetko.
Pored prave lavande postoje i druge sorte i hibridi. Kada tražite pravu lavandu, trebate paziti na oznaku »Lavendula Angustifolia« odnosno »Lavendel fein« (Prava lavanda).

Kozmetička svojstva:

  • liječi, sprječava upale, antibakterijsko djelovanje, idealno za akne kao i za nečistu i upaljenu kožu
  • potiče prokrvljenost i smiruje, prikladno za njegu opeklina
  • može se primijeniti nerazrijeđeno

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012

Lavanda Extra se dobiva isključivo u francuskim Alpama iz samoniklih biljaka.
U aromaterapiji lavanda djeluje poticajno, jača živce, smiruje i ublažava depresiju. Može se koristiti kod noćnih mora i strahova ali i kod nesanice, nervoze utučenosti i razdraženosti.
Lavanda se ne smije koristiti tijekom trudnoće.

Izvor: Markus Schirner 2002 "Aromaterapijska ulja", izdavač Schirner Verlag, Darmstadt, 4. Izdanje 2011.


Proizvodi sa Lavanda