Pantenol

Panthenol, Panthenol (Vitamin B5)

Pantenol, točnije dexpanthenol, je pretfaza vitamina B (provitamin B5) i sudjeluje u regenerativnim procesima metabolizma u koži. D-pantenol nema sam po sebi kozmetičko djelovanje nego postane aktivna tvar čim se u koži pretvori u kozmetički djelotvornu pantotensku kiselinu. Zbog vrlo visoke podnošljivosti često se primjenjuje u proizvodima za njegu beba, te u ljekovitim kremama za osjetljiva područja ispod pelena. On hidratizira, regenerira, zacjeljuje rane i djeluje protuupalno. Pantenol pojačava zaštitni sloj kože i poboljšava njenu elastičnost, potiče stvaranje novih stanica kod rana, zbog čega se često koristi kod ozljeda ili opeklina od sunca. Budući da smanjuje prokrvljenost, crvenilo se brzo povlači i smanjuje se svrbež. Koža oštećena tenzidima ili suncem se uz pomoć pantenola brzo oporavlja.
U proizvodima za njegu kose pantenol djeluje hidratizirajuće te kosu čini glatkom. Može prodrijeti u izrast (dio kose uz vlasište) i tamo pohranjuje vlagu, ili kao provitamin prodire preko vlasišta u korijen kose. I u njezi noktiju ima hidratizirajuće djelovanje te povećava fleksibilnost.

Kozmetička svojstva:

  • posebno podnošljiv, idealan za njegu beba
  • ljekovit, sprječava upale, regenerira, prikladan za njegu u području pelena
  • čuva vlagu i potiče elastičnost i funkcije zaštitnog sloja kože, njeguje oštećenu, iritiranu kožu, idealna njega nakon sunčanja
  • smiruje crvenilo na koži
  • optimalan za njegu kose, hidratizira i čini kosu glatkom
  • u njezi noktiju povećava fleksibilnost i hidratizira

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012


Proizvodi sa Pantenol