Prirodne spužve Cose della Natura

Prirodne spužve Cose della Natura

Što su zapravo prirodne spužve?

Na tržištu postoje brojne spužve za kupanje ili za njegu tijela i lica. Većinu ih je proizveo čovjek, što znači da su sintetski proizvedene. Međutim, prirodna spužva sa svojim brojnim prednostima, sa svojim oblikom i karakterističnim svojstvima uvijek služi kao model. Prirodne spužve koriste se u njezi kože već stoljećima, ako ne i tisućljećima. Njihova se upotreba bilježi već u antici, a i Goethe ju je navodno koristio nekoliko stoljeća kasnije.
Dobivaju se iz elastičnih, upijajućih kostura Spongia officinalis i njegovih srodnika - to su stanovnici mora koji imaju puno pora. Većina spužvi donekle je slična koraljima i uzgajaju se u bankama spužvi na dubini do 40 metara. Najbolja i najmekša spužva dolazi s Mediterana.

Spužve se smatraju održivim proizvodima jer ponovno rastu nakon što su ubrane. Prilikom sakupljanja, ronioci spužve vode računa da drže podnožje spužve netaknutim. To pokreće prirodnu reprodukciju i spužva u roku od nekoliko godina naraste do svoje izvorne veličine; često veća i zdravija nego prije. Studije pokazuju da se u područjima u kojima se skupljaju spužve, njihova gustoća povećava.

Morske spužve Cose della Natura potječu iz Sredozemlja, posebno iz Jadranskog mora, i tamo se beru s najvećom pažnjom i oprezom, jer je u najvećem interesu marke osigurati dugoročnu održivost morskih spužvi u njihovom prirodnom okruženju.

Zašto su prirodne spužve najbolji izbor za čišćenje kože

U usporedbi s ostalim priborom za čišćenje, morska spužva je prirodno antiseptička - ne mogu se razviti ni plijesan niti bakterije sve dok se spužva dobro ispere nakon svake upotrebe. Osim toga sadrži jod i morsku sol, koji nude prirodne prednosti i imaju detoksikacijski učinak. A njezina posebna tekstura omogućuje temeljito dubinsko čišćenje, koje istovremeno nudi posebno nježan mehanički piling bez iritacije kože. Uz to, spužve su hipoalergenske i izuzetno otporne.

Za što se može koristiti prirodna spužva?

 • uklanjanje šminke s lica i očiju
 • svakodnevno čišćenje lica
 • uklanjanje maske, pilinga i ostalih proizvoda za njegu
 • nanošenje vode za lice i tonika
 • masaža i nježan piling kože

Morsku spužvu je posebno jednostavno održavati jer u sebi ima sustav mikrokanala koji se manje više sam čisti i ne može se umjetno proizvesti. To osigurava posebno čist proizvod koji je kao nov svaki put kad se koristi. Zahvaljujući mekoći i posebnim svojstvima koja ostaju nepromijenjena bez obzira na vremenski period, prirodna spužva je optimalna i za tipove kože s posebnim potrebama, poput osjetljivosti, neurodermatitisa, akni, psorijaze ili ekcema.

Zašto koristiti morsku spužvu Cose della Natura?

Korištenje pribora za čišćenje smatra se temeljnim za zdravu, lijepu kožu. Prljavštinu nije moguće potpuno ukloniti samo rukama - a da ne govorimo o dubinskom čišćenju. Ispravno čišćenje prvi je korak ka zdravoj koži. Jer i najbolja krema ne može se dobro upiti ako koža nije dovoljno očišćena i zato je manje učinkovita.

Koje spužve postoje i kako ih razlikovati?

U osnovi postoje četiri vrste morskih spužvi na bazi dva kriterija:

1. Veličina pora:

 • spužve s malim porama
 • spužve s velikim porama

2. Način obrade:

 • isprane spužve - one su malo čvršće i omogućuju piling
 • izbijeljene spužve - zbog jače obrade one su mekše

Cose della Natura nudi četiri vrste spužvi na temelju ova dva kriterija:

 1. Izbijeljene svilene spužve: Mekane i savršene za osjetljivu kožu, kao i za konture očiju. Ova vrsta je stoga neophodna za uklanjanje šminke. Postoji i verzija za njegu beba za najmlađe. Njihova velika površinska težina također ih čini savršenim priborom za čišćenje tijela s posebno zahtjevnom kožom.
 2. Isprane svilene spužve: Idealne za tipove kože bez posebnih potreba ili za sve one koji više vole lagani piling svaki dan. Zahvaljujući njihovoj otpornosti one se posebno preporučuju za uklanjanje maski ili pilinga. Posebno dobro masiraju i potiču mikrocirkulaciju kože tijekom tuširanja.
 3. Izbijeljene spužve sa strukturom saća: Izuzetno mekane i istodobno pogodne za masiranje. Idealne su za svakodnevno čišćenje kože, čak i kad nema šminke. Za tijelo su poput prave njege pod tušem i pružaju obilnu pjenu sa samo nekoliko kapi losiona za pranje.
 4. Isprane spužve sa strukturom saća: U usporedbi s izbijeljenom verzijom, ova spužva je jača i savršen je pribor za uklanjanje maski s lica. Otporne, a istovremeno mekane, ove spužve pravi su luksuz za kožu.

Jednostavne za održavanje i dugotrajne

Nakon upotrebe prirodnu spužvu treba dobro isprati i ostaviti da se osuši na suhom, dobro prozračenom mjestu. U spužvi ne bi smjelo ostati ostataka sapuna, jer bi ju to s vremenom uništilo. Također se preporučuje svaka tri mjeseca namočiti morsku spužvu u toploj vodi sa žličicom sode bikarbone preko noći kako bi se spužva dubinski očistila - opet će postati kao nova. Međutim, prirodne spužve ne smijete kuhati ili prati u perilici! Preporučuje se spužvu zamijeniti nakon godinu dana korištenja.

Pronađite ovdje savršenu prirodnu spužvu marke Cose della Natura!