Pasji trn

Hippophae Rhamnoides Oil, Hippophae Rhamnoides Fruit Oil

Ulje iz voćnog mesa pasjeg trna (Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn) Fruit Oil)
Ovo ulje se dobiva iz voćnog mesa bobice pasjeg trna. Odlično se razmazuje na koži i posebno se dobro upija. Zbog svojeg visokog udjela karotinoida djeluje jako obnavljajuće na stanice, protuupalno i antioksidacijski. Stoga je posebno pogodno za zrelu kožu, jer potiče stvaranje novih stanica i kožne metaboličke procese. Neurodermatitična koža ima koristi od protuupalnog, zacjeljujućeg djelovanja ovog ulja. S obzirom da  ostavlja boju, koristi se samo u kapima. S obzirom da je ulje iz voćnog mesa pasjeg trna često opterećeno štetnim tvarima iz okoliša, trebalo bi pripaziti da ima bio-certifikat.  Kozmetičke osobine:

  • obnavlja stanice & aktivira stanice 
  • pospješuje zacjeljivanje rana & ima protuupalno djelovanje, pogodno za osobe koje boluju od neurodermatitisa 
  • ima jako antioksidacijsko djelovanje, idealno za zrelu kožu 
  • dobro se razmazuje na koži, brzo se upija  

Ulje iz sjemenki pasjeg trna  (Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn) Seed Oil)
Suprotno od ulja iz voćnog mesa pasjeg trna, ulje iz sjemenki pasjeg trna ima drugi spektar masnih kiselina. Oba ulja se često u trgovini nude kao „ulje pasjeg trna“, tako da se ne može uvijek točno reći radi li se kod dotičnog ulja  o ulju koje je prešano iz voćnog mesa ili iz sjemenki ili iz jednog i drugog.
Ulje iz sjemenki pasjeg trna jako pospješuje zarašćivanje rana, djeluje na kožu na način da veže vlagu i ima iscjeljujuće djelovanje. Izvanredno je pogodno za njegu perutave, suhe kože.  Također je optimalno pogodno i za kožu sa alergijskim reakcijama i nečistu kožu.
Kozmetičke osobine:

  • obnavlja stanice & aktivira stanice 
  • pospješuje zarašćivanje rana & zacjeljivanje rana 
  • veže vodu 
  • idealno za perutastu, suhu & nečistu kožu kao i kod alergijskih kožnih reakcija

Izvor: Heike Käser 2010 "Prirodne kozmetičke sirovine", Linz, izdavač Freya, 3. izdanje 2012