Co-Washing & Squish to Condish

Co-Washing & Squish to Condish

Savršena njega za kovrčavu kosu

Istaknite ljepotu svojih kovrča uz Co-Washing i Squish to Condish (STC)

Jeste li ikada čuli za Curly Girl Method (CGM)? Ako imate kovrčavu kosu, vjerojatno ste upoznati s ovim pojmom. Imamo i zanimljivu objavu na blogu koja vam daje pregled ove metode njege. Jedan od najvažnijih stupova CGM-a je poznavanje vašeg tipa kovrča i izbjegavanje brojnih štetnih tvari koje se mogu naći u kozmetici.

Ovo nas dovodi do stvarne i najvažnije teme: za čišćenje kose ne smije se koristiti agresivan šampon. Kod ove metode, umjesto toga, preporučuje se regenerator ili co-washing. Potonji nudi najbolje od oba svijeta: nježno čisti i njeguje u isto vrijeme. Preduvjet za to je da je kompatibilan s CGM-om. To znači da su sastojci "čisti" po smjernicama metode Curly Girl. Takozvano co-washing je skraćeni oblik "conditioner-washing" i pomaže vam da svoje kovrče očistite na najnježniji mogući način - bez šampona i štetnih sulfata.

To je zato što šamponi za kosu često sadrže štetne tvari, poput jakih tenzida, koji jako dobro uklanjaju prirodna ulja s kose. Ovo se na prvu možda i ne čini loše, ali može oštetiti vlasi kose jer je učinak čišćenja prejak za vlasište i kosu. Tim više što je zbog svoje posebne strukture kose kovrčama potrebna dodatna pažnja kako ne bi izgledale dosadno i suho ili izgubile elastičnost. Srećom, co-washing je puno je nježniji proces.

Koje su prednosti?

Afro i kovrčava kosa suša je od ravne. To je zbog posebne strukture, budući da je prirodnim uljima koje vlasište proizvodi potrebno mnogo više vremena da dospiju u vlas. Dakle, ako nastavite prati kosu šamponom, ona će ostati suha, a isto tako i vaše vlasište, a to može izazvati i svrbež.

Prednosti co-washinga su sljedeće:

  • Ravnoteža vlažnosti vlasišta i kose ostaje netaknuta.
  • Više sjaja i manje frizza.
  • Više definicije za kovrče.
  • Nova podatnost, manje lomljenja kose i bolje raščešljavanje.

Za koga su prikladni co-washing i STC metoda?

Najbolje je da znate svoj i tip kose i kovrčavosti, jer tako možete i optimalno njegovati kosu.

Squish to Condish i Co-Washing u osnovi su prikladni za gotovo sve tipove kose - od guste do suhe i porozne kose. Intenzivno hidratizira i čisti bez isušivanja.

Međutim, ova metoda nije idealna za masnu kosu - može otežati kosu jer ne može u potpunosti ukloniti višak prirodnih ulja. Co-washing pranje se izrazito ne preporučuje za oštećenu, lomljivu kosu. Svrha regeneratora je omekšati kosu, a mlitavu, lomljivu kosu učiniti još mekšom nije dobra ideja. Za ovaj tip kose postoje posebni obnavljajući proizvodi koje biste trebali koristiti.

Vjerojatno znate svoj tip kose, ali znate li i svoj tip kovrčave kose?

Možda ste naišli na pojmove kao što su 2c ili 3b kovrče. Zapravo se ovo odnosi na tip kovrča i ima ih dosta - ovo počinje na 2a s blagim valovima i završava na 4c s najviše kovrčavosti. Detaljnije možete vidjeti razlike ovdje:

Jeste li pronašli svoj kovrčavi tip? Ne brinite ako nije samo jedan. Zapravo, većina ljudi ima mješoviti tip od dva ili više različitih tipova.

Kako funkcionira co-washing?

Za ovu metodu možete koristiti specifične co-washing proizvode ili laganije regeneratore za kosu bez sulfata i silikona. Razlika je u tome što prvi mogu sadržavati blage deterdžente/tenzide, ali oni su znatno nježniji od onih u šamponu i stoga su po vrsti proizvoda sličniji regeneratoru. Regeneratori, s druge strane, obično ne sadrže površinski aktivne tvari, ali su stoga manje aktivni kao deterdžent.

Ne preporučuje se korištenje maski za kosu ili intenzivnih pakunga za kosu uz co-washing. Ovi proizvodi su preteški i nisu prikladni za korištenje nekoliko puta tjedno.

Pod pretpostavkom da ste pronašli savršen regenerator za svoju kosu, namočite kosu, temeljito je isperite, a zatim rasporedite co-wash proizvod ili regenerator po kosi. Koliko vam je potrebno ovisi o duljini vaše kose i učinku proizvoda. Sada umasirajte u kosu oko 5 minuta - od korijena do vrhova - na gotovo isti način kao što biste to učinili sa šamponom.

Masaža nježno čisti vaše vlasište - proizvod pokupi svu prljavštinu s vaše kose i vlasišta. Ostavite regenerator još nekoliko minuta prije nego što ga temeljito isperete.

Ovaj postupak možete ponoviti ako smatrate da vaša kosa još nije potpuno čista.

Povremeno možete napraviti i intenzivnije čišćenje umjesto co-washinga: tjedni piling vlasišta ili pranje šamponom i regeneratorom svaka dva tjedna dobra je promjena, ovisno o vašem tipu kose.

S vremena na vrijeme može biti potrebno i takozvano "dubinsko čišćenje". Ako vam je kosa iznenada umorna i otežana nakon korištenja co-wash-a, vaše je vlasište suho, svrbi ili se čak ljušti i imate osjećaj da vaša rutina njege više ne funkcionira, tada je došlo do "naslaga" - odnosno nakupljanja proizvoda. To možete popraviti s Clarify šamponom. Sve što trebate učiniti je koristiti šampon usklađen s CGM-om - oni također imaju svoje Clarifyer šampone.

Možete napraviti jednu vrstu ispiranja s mješavinom vode i organskog jabučnog octa. Ovo će ukloniti naslage proizvoda i ostaviti vaše vlasište i kosu čistima. Istodobno, kosi daje hranjive tvari koje joj daju zdrav izgled.

A nakon toga: Squish to Condish tehnika

Malo regeneratora s vodom nanesete na kosu i na taj način je intenzivno njegujete, a ujedno je definirate.

Koristite svoj uobičajeni regenerator ili pomoćni gel. Obično je dovoljna mala količina. Uz malo vježbe brzo ćete saznati koliko vam regeneratora zapravo treba.

Nakon što je vaša kosa oprana i raščešljana/očešljana, možete nastaviti do STC-a. Da biste to učinili, nanesite malu količinu regeneratora na mokru kosu.

Nagnite glavu prema naprijed i pustite kosu da visi. Još bi trebala biti mokra i na dodir poput morske trave - takozvana "Seaweed-Hair": debeli, mokri pramenovi koji su mekani i lepršavi. Ako nije, dodajte malo regeneratora.

Skupite ruke i njima skupite malo vode.

Stavite kosu u ruke pune vodoe i nježno mijesite naopako odozdo prema gore. Na dnu radite lagane pulsne pokrete kako biste pritisnuli vodu. Dok to radite, trebali biste čuti škripavi zvuk koji pomalo podsjeća na blato iz djetinjstva.

Sada učinite ovo sa cijelom kosom: sa strane, straga, naprijed.

Ako pronalazite još frizza ili zapetljane kose, ponovite tehniku.

Gotovi ste kada se kosa prestane jako cijediti. Kovrče bi trebale biti bez frizza i istovremeno definirane.

Ako ne, eksperimentirajte s dodavanjem malo više vode ili manje/više regeneratora dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Regenerator se ovom tehnikom NE ispire. Ostavite samo onoliko regeneratora u kosi koliko je potrebno, te ga ravnomjerno rasporedite po kosi ovom tehnikom.

Nakon STC-a vaša je kosa spremna za gel za kovrčanje. Više vam ne treba leave-in njega - osim ako je baš želite.

Nakon toga možete napraviti Plopping ili ostaviti da se osuši na zraku. Ipak, imajte na umu da ova tehnika sušenja na zraku može potrajati malo duže - ipak ste upravo unijeli popriličnu količinu vode. Također, vaše će kovrče izgledati definiranije i imati manje frizza. Međutim, to znači da možda neće biti toliko voluminozne.

Savjeti:

Upravo ste napravili dubinsko čišćenje i situacija se ne poboljšava? Tada se može dogoditi da su proizvodi koje koristite jednostavno preteški za vašu kosu ili se vaša kosa treba naviknuti na co-washing. Prtelazak vaše kose sa šampona na co-washing može potrajati nekoliko tjedana. Držite se - definitivno se isplati.

Također, nemojte prečesto prati kosu Clarify šamponom - mogli biste oštetiti kosu.