Doznajte više o oznakama kvalitete prirodne kozmetike

Doznajte više o oznakama kvalitete prirodne kozmetike

U prirodnoj kozmetici postoje mnoge različite oznake kvalitete. Ali zbog čega su nam uopće i potrebne? Saznajte više o toj temi.

Zbog čega uopće i postoje oznake kvalitete prirodne kozmetike?

Razlog zbog kojeg su oznake kvalitete potrebne je pravne prirode. Naziv Prirodna kozmetika nije zaštićen; to znači da svatko može koristiti taj naziv za svoje proizvode, bilo da se zaista radi o prirodnoj kozmetici ili ne.

Oznake kvalitete pomažu razvrstati proizvode već na prvi pogled. Kao dodatak, tu su i redovite kontrole kvalitete onih proizvoda koji nose oznake.

Zaštita od ekomanipulacije (Greenwashing)

Danas se sve više kozmetičkih proizvoda reklamira kao prirodan proizvod i oznake kvalitete su i više nego potrebne. Samo su proizvodi koji nose oznake kvalitete uistinu prirodni proizvodi. Ako na nekom proizvodu stoji, na primjer, da sadrži prirodne ekstrakte, to ne znači da se radi o prirodnoj kozmetici.

Koja je razlika između pojedinih oznaka kvalitete?

Različite oznake imaju različite standarde koje proizvođači moraju ispunjavati kako bi dobili oznaku kvalitete. Ovisno od oznaka kvalitete, razlikuju se i zahtjevi, na primjer, postotak sastojaka iz kontroliranog organskog uzgoja. Kod EccoVerde mogu se pronaći samo prirodni proizvodi koji ispunjavaju sve standarde. Ne prihvaćamo proizvode koji su samo bliski prirodnoj kozmetici.

Koje oznake kvalitete imaju najzahtjevnije standarde?

Najstrože propise sigurno ima Demeter. Proizvodi koji nose Demeter oznaku kvalitete moraju ispunjavati mnoge preduvjete. Tako ne primjer, sve sirovine moraju dolaziti iz uzgoja koji ima Demeter oznaku kvalitete. One su dakle organske, najmanje vegetarijanske i održive.

Tko dodjeljuje oznake kvalitete?

Oznake kvalitete dodjeljuju uredi za certificiranje koji su dio velikih organizacija i time neovisni od proizvođača. Važno je da uvijek obratite pažnju na velike i poznate oznake kvalitete. Oznaka kvalitete koju je stavio sam proizvođač, nije tako vjerodostojna jer nije nepristrana.

Pogledajmo nekoliko najvažnijih oznaka kvalitete:

Demeter

Ova se oznaka kvalitete dodjeljuje samo kada pojedini sastojci proizvoda zadovoljavaju Demeter kvalitetu. Demeter ima veoma stroge smjernice.

BDIH

Ova je ekološka oznaka kvalitete za kontroliranu prirodnu kozmetiku najpoznatija u Njemačkoj. Dodjeljuje nju Savezna udruga njemačke industrije i trgovačkih poduzeća za lijekove, medicinske proizvode, dodatke prehrani i proizvode za osobnu njegu. Ako proizvod ima ovu oznaku kvalitete možete biti sigurni da se radi o prirodnoj kozmetici.

ECOCERT

Iza ove oznake stoji najveća udruga za kontrolu i certificiranje na području zaštite okoliša u Europi. Za dobivanje ove oznake kvalitete potrebno je da proizvod zadovoljava različite zahtjeve, na primjer, najmanje 95% proizvoda moraju biti sirovine prirodnog podrijetla i pakiranje mora biti biorazgradivo.

NaTrue

Ova je oznaka kvalitete priznata svugdje u svijetu i dodjeljuje nju Udruga vodećih proizvođača prirodne kozmetike Europe. Postoje tri stupnja kvalitete (Prirodna kozmetika, Prirodna kozmetika s organskim udjelom, Organska kozmetika), koja imaju istu oznaku kvalitete.

Leaping Bunny

Ovu oznaku dobivaju proizvodi kod kojih se niti u jednoj fazi razvoja proizvoda ne provode ispitivanja na životinjama. Provode se redovite kontrole.

Ovdje možete pronaći sve certifikate koje nose proizvodi koje nudi Ecco Verde.