Održivi razvoj nam je važan

Održivi razvoj nam je važan

Od 30. svibnja do 5. lipnja obilježava se Europski tjedan održivog razvoja. Tema održivog razvoja ima i za nas, u EccoVerde, vrlo važnu ulogu. Mi slijedimo cjeloviti koncept održivog razvoja, koji počiva na tri stupa.

UN konferencija u Rio de Janeiru definirala je 1992. godine održivi razvoj kao »razvoj koji odgovara potrebama današnje generacije, a da ne ugrožava mogućnost budućih generacija, da zadovolje svoje potrebe i da biraju svoj životni stil«.

Poduzetnici mogu pridonijeti ovom cilju tako da fokus proizvodnje usmjere prema ekološkoj efikasnosti. Pritom je potrebno ujediniti iskoristivost s najmanjim ekološkim posljedicama te povezati ekološku i ekonomsku učinkovitost.

Odluke poduzetnika moraju se osnivati na poslovnom planu, ali istovremeno se mora preuzeti odgovornost za posljedice tih odluka. Glavni cilj je postići ekološke promjene kao i promjene koje će biti na dobrobit društvu.

Održivo poduzetništvo počiva na tri stupa, gospodarskom, društvenom i ekološkom.

EccoVerde se trudi da u svakom od ta tri područja uvede mjere koje korak po korak promiču održivi razvoj našeg poduzeća. Ovdje je lista naših konkretnih mjera:

Gospodarske mjera

 • Pazimo na dugoročnu suradnju s našim partnerima. Tako ulazimo u rutinu, što dovodi do veće učinkovitosti a time i bolje iskoristivosti resursa.

 • Naš je cilj ponuditi samo kvalitetne proizvode, koji se proizvode od najboljih sastojaka.

 • Gospodarska transparentnost nam je vrlo važna i veliku pažnju posvećujemo da cijene odgovaraju kvaliteti proizvoda.

Društvene mjere

Društvena komponenta ima vrlo veliku ulogu u odnosu prema našima zaposlenicama i zaposlenicima. Trudimo se biti što pravedniji, a naši zaposlenici dobivaju i dodatke kao što su:

 • Besplatni ručak: Naši zaposlenici svaki dan imaju na raspolaganju besplatni ručak. Uz to imaju besplatno piće, kavu i voće.

 • Plaćanje: Plaća je određena kolektivnim ugovorom.

 • Uvjeti rada: Želimo da rad u uredima bude što je moguće ugodniji. To podrazumijeva opuštenu atmosferu, ergonomski namještaj te dovoljno svjetla. U skladištu se trudimo da razdaljina između stanica bude što kraća. Tu nam pomaže software koji smo sami razvili.

 • Uvijek smo spremni saslušati probleme i želje naših zaposlenika. Svi naši zaposlenici mogu birati između punog i  skraćenog radnog vremena.

 • Osim toga, naši očevi i majke primaju dodatak za dječji vrtić kao i za skrb o djetetu.

 • Proizvode, koji se bliže datumu isteka, poklanjamo beskućnicima.

Ekološke mjere

 • Trudimo se uštedjeti energiju gdje god je to moguće. Prije izlaska iz ureda isključuju se sva računala i svjetla. Naše skladište je posebno izolirano, tako da se koristi manje energije za grijanje. Osim toga, mliječna stakla u našim uredskim zgradama zamijenjena su prozirnim staklima. Tako se štedi na energiji za osvjetljenje. Kupljeni su novi rashladni i drugi uređaji pri čemu se posebno pazilo na njihovu energetsku učinkovitost.

 • Velika pažnja posvećuje se zaštiti okoliša. To počinje već kod isporuka. Materijal za punjenje naših paketa je, gdje god je to moguće, od razgradivog materijala. Tako je 95% naših paketa punjeno biološki razgradivim pahuljicama za punjenje.

 • Pomoću solarnih panela koristimo obnovljivu energiju.

 • Do naših ureda može se doći javnim prijevozom. Mnogi zaposlenici dolaze pješice ili biciklom na posao. Trudimo se da u prijevozu održimo emisiju CO2 što je više moguća na neutralnoj razini.