Ekološki prihvatljivo pakiranje na novoj razini

Ekološki prihvatljivo pakiranje na novoj razini

Kartoni i vanjska ambalaža dio su našeg života. Bilo kao transportna kutija ili radi zaštite staklenih posuda - ona je nužno zlo, ali je u svakom slučaju ekološki prihvatljivija od plastične ambalaže. No, moramo li biti zadovoljni samo s "Još uvijek imamo sreće s tim ..."?!

Karton i papir - nekoliko činjenica

Jeste li znali da Europa godišnje koristi gotovo 77,5 milijuna tona papira i kartona? Pretpostavlja se da je godišnja potrošnja papira po stanovniku (u Njemačkoj i Austriji) oko 250 kg. Kako bi se proizvela samo ova masa, potrebno je 550 kg drva, 1.300 kWh energije i do 13.000 litara vode. To je uistinu puno za samo jednu osobu. Srećom, papir i karton mogu se reciklirati, ali recikliranje također zahtijeva puno energije. Kako bi bilo da se ambalažni karton proizvede s manjom potrošnjom energije i da se može biorazgraditi u vlastitim kompostu? Ovo pitanje postavili su si neki ljudi i pokušali su dovesti vanjsku ambalažu na jednu novu razinu: veća ušteda resursa, veća održivost i ekološki prihvatljivija ambalaža. Možemo li predstaviti rezultat: kutija od travnatog papira!

Što je točno travnati papir?

Travnati papir je jedinstven i prirodan te se sastoji - kao što mu i samo ime govori - od trave sušene na suncu s udjelom starog papira. U tu svrhu koristi se trava koja ionako raste na površinama koje se ne koriste za poljoprivredu i zato je savršena sirovina. Ne brinite, to ne znači da se ova trava uskraćuje životinjama! "Poljoprivredno neiskorišteno područje" je upravo takvo kako mu i naziv govori: ne koristi se ni za uzgoj niti za stočnu hranu - dakle, to je jednostavno livada. Ali i nju treba njegovati. Trava za kartone raste na lokalnim livadama u blizini tvornica za preradu papira - što štedi udaljenosti i troškove prijevoza, za koje se zna da su prilično visoki kod transporta drva. A najbolja stvar u vezi s tim: trava raste puno brže od drveta!

Ušteda resursa i ekološki prihvatljivije

Zbog prirodne mekoće trave je za izradu papira potrebno mnogo manje energije, vode i kemikalija. Za usporedbu: za jednu tonu papira od drva potrebno je tisuće litara vode. Za istu količinu travnatog papira potrebne su samo 2 litre. To čini razliku!

Ali i emisija CO2 se u proizvodnji travnatog papira također smanjuje za 75%. I to ne samo zbog kraćih transportnih udaljenosti, već i zbog činjenice da za proizvodnju nisu potrebne kemikalije, poput mineralnog ulja.

Ako se usporede dvije ili više lijepih kutija, primijetit ćete da ne samo da imaju jedinstveni uzorak, već i da imaju miris svježe pokošene trave. Uz to, travnati papir ne samo da je lijep, već se može i reciklirati i biorazgraditi.

Kompostiranje je sjajan način da izbjegnete smeće u svom domu. Jer s ovim postupkom se otpad pretvara u tlo bogato hranjivim tvarima, koje se ponovno može iskoristiti u vrtu. Ali prije nego što kutija završi u kompostu: ako je na njoj zalijepljena etiketa, ne zaboravite je prvo ukloniti!

Ovdje možete pronaći naše marke koje svoje proizvode već pakiraju u kutije od travnatog papira..